Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svečanom akademijom u Gradskoj sportskoj dvorani u Varaždinu obilježena je 20. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije varaždinske Policijske uprave 'Rode', a akademiji su nazočili ratni pripadnici 'Roda', članovi njihovih obitelji, ugledni gosti, među kojima i premijerka Jadranka Kosor.


Predsjednica vlade je obavila pregled postrojenih ratnih pripadnika postrojbe, a nakon toga je u dvorani na svečanoj akademiji zahvalila pripadnicima 'Roda' i ostalim braniteljima na doprinosu u stvaranju neovisne Hrvatske, podsjetivši da Hrvatska ove godine slavi 20. obljetnicu samostalnosti.

'Trebamo biti ponosni na proteklih 20 godina, jer se u tom kratkom razdoblju dogodila cijela povijest, od obrane i osamostaljenja Hrvatske do ulaska u sve međunarodne institucije i približavanja velikom cilju: završetku pregovora i ulasku Hrvatske u Europsku uniju', istaknula je premijerka, dodavši da ni jedan od tih ciljeva ne bi bio ostvaren da nije bilo hrvatskih branitelja i prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Vezani članci U patroli s prometnom policijom (Foto: Dnevnik.hr) - 1 U Varaždinu prava drama: Mladić u Audiju bježao policiji, a kad je vidio da nema kud, jednog policajca pokušao pregaziti Varaždinsko odlagalište otpada - 2 Varaždin izbjegao napuljski scenarij, od sutra se ponovo odvozi smeće: "Ne znam tko će to preuzeti, meni je svejedno, samo da se to ne događa"'Zato što vi niste odustali kad je bilo najteže i zato što ste u najtežim trenutcima izvlačili najbolje iz sebe, mi smo danas obvezni izvući ono najbolje iz nas, okupljati najbolje, najhrabrije i najodlučnije u borbi za ciljeve koji su još pred nama. Republiku Hrvatsku kao pravnu državu, u punom smislu tih riječi, mi još dugujemo hrvatskim braniteljima i zato je ova odlučna borba protiv korupcije i kriminala vraćanje duga onima među nama, koji su bili najhrabriji, najbolji i najodlučniji u teškim ratnim vremenima', rekla je predsjednica vlade.

Mihalić: Rode prošle sva ratišta, od Vukovara do Dubrovnika

Okupljenima su se obratili i predsjednik Udruge specijalne policije RH Josip Klemm, zamjenik glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez, varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, varaždinski župan Predrag Štromar i potpredsjednik Hrvatskog sabora i ratni minitstar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak. Ratni zapovjednik Specijalne jedinice policije varaždinske Policijske uprave 'Rode' Goran Mihalić u toj je prigodi podsjetio da je specijalna policijska postrojba 'Rode' osnovana na današnji dan 1991.u Varaždinu te da su u tijeku rata njezini pripadnici prošli sva ratišta - od Vukovara do Dubrovnika.

U sklopu svečane akademije predstavljena je fotomonografija 'Dvadeset proljeća 'Roda', a pred športskom dvoranom Antiteroristička jedinica MUP-a izvela je pokaznu vježbu. Ujutro je položen vijenac kod središnjeg križa na varaždinskom gradskom groblju, a u varaždinskoj je katedrali služena misa za sve poginule pripadnike 'Roda'.