Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Po 47. put

Svečani mimohod sudionika Đakovačkih vezova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U svečanom mimohodu 47. đakovačkih vezova središtem Đakova danas je prošlo oko 4500 sudionika te manifestacije iz 60-ak folklornih skupina koje su na Vezove stigle iz zemlje i svijeta.

Najviše pozornosti izazvao je nastup Maora s Novog Zelanda koji su na Vezove stigli s hrvatskim Folklornim ansamblom "Kralj Tomislav" što djeluje pri Kulturno-umjetničkom društvu "Auckland" u istoimenom novozelandskom gradu. Maori su svoju živopisnu pjesmu, ples i običaje te tradicionalnu odjeću predstavili kroz nastup Klape Samoana i skupine Te Ihi Connections.

Pročitajte i ovo Psi iz kampa Borovik Monstruozni čin Gnjusan zločin kod Đakova: "Dvije male duše koje su svakoga dočekivali mašući repom" Slika nije dostupna Đakovački vezovi Incident u Đakovu: Iskočio iz publike i gostima iz Turske uzeo zastavu

>> Novi đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić preuzeo nadbiskupsku službu

U mimohodu su nastupili i gradišćanski Hrvati iz Austrije, Hrvati iz Berlina iz Njemačke, hrvatski folkloraši iz BiH, a u povorci se, uz slavonski, mogao vidjeti i folklor iz svih krajeva Hrvatske te slovački, ukrajinski folklor, tradicija društava koja u Hrvatskoj njeguju srbijanski folklor, kao i bošnjački folklor iz Sarajeva odnosno Bosanske Krupe u BiH.

Nakon prolaska folklornih skupina čiji su predstavnici spleli pred katedralom veliko šokačko kolo, centrom grada prošlo je više od 50 okićenih svatovskih zaprega iz cijele Hrvatske te gotovo 90 jahača.

Mimohod su ispred katedrale pratili novoimenovani đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Đuro Hranić, osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, gradonačelnik Đakova Zoran Vinković te tisuće Đakovčana i njihovih gostiju.

Po prolasku povorke nadbiskup Hranć u katedrali je predvodio svečano misno slavlje. Vezovski folklorni program traje cijeli dan na ljetnoj pozornici Strossmayerovog parka gdje će 47. đakovački vezovi biti svečano zatvoreni večeras izborom najljepših narodnih nošnji i Miss Vezova. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene