Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oni su najuspješniji

SVE ŠTO POŽELE - OSTVARE Općini od 1200 stanovnika 127.000 eura iz EU fondova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Samo iz EU fondova uzeli su preko milijun eura, koriste i druge izvore, a preko svog specijaliziranog ureda pripremili su i nove projekte.

Sve što požele stave na papir i ostvare. Od javne rasvjete, novog vatrogasnog doma, dječjih igraonica, do ulaganja u poljoprivredu. Općina Lovas piše projekte i novac uzima iz europskih fondova, a za svoj projekt navodnjavanja dobili su i državnu nagradu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Trud se isplati Kako je Amiru 130 koza promijenilo život Slika nije dostupna Primjer ostalima Malena općina, veliki projekti - Iz EU fondova dobili 3 mil. kuna

Dražen više ne strahuje od suše. Njegovih tisuću stabala krušaka zalijevat će umjetna kiša.

'Projekt navodnjavanja meni znači da ćemo pokušati povećati rezultat proizvodnje', rekao je Dražen Balić, voćar iz Lovasa.

120 KILOMETARA ZA 150 MIL. KN Biciklističke staze od Bregane do Ivanić Grada

Sve je moderno i automatizirano. Podaci o vremenu stižu na pametni telefon, a vlagu mjeri poseban uređaj u voćnjaku.

'Ovo je uređaj za mjerenje vlage, koji pomoću četiri sonde ukopane u zemlju mjeri količinu vlage i indicira nam kada je potrebno navodnjavati', napominje Balić.

Za projekt navodnjavanja 13 različitih polja, Općina Lovas dobila je 127 tisuća eura iz EU fondova, kao i nagradu za najuspješniji lokalni EU projekt u zemlji.

'Projekt je imao niz aktivnosti, a svrha je izašla iz potrebe, znate da smo u pretežno poljoprivrednom području i evo da svake godine imamo velikih problema sa sušom', rekla je Tanja Paša, načelnica općine Lovas.

U ovoj općini prilike se ne propuštaju. Sustav navodnjavanja Branko je proveo kroz vinograd, i to, besplatno.

Odobreno od EK: Hrvatskoj 2,26 milijarde eura za ruralni razvoj

'Mi smo učestvovali u dosta projekata, počeli smo sa ministarstvom poljoprivrede kad je imalo mjere četiri, mjere šest, pa Europska banka za obnovu i razvoj pa smo u ovom projektu', rekao je Branko Peić, vinogradar iz Opatovca.

No, to nije jedino za što općina, sa svega 1200 stanovnika, uspijeva povući novac. Štedljiva led rasvjeta, plinska i vodovodna mreža, dječji vrtić, a uskoro i dom za stare gotovo sve u Lovasu financira se iz drugih izvora.

Samo iz EU fondova uzeli su preko milijun eura, koriste i druge izvore, a preko svog specijaliziranog ureda pripremili su i nove projekte.

'Rekonstrukcija općinske zgrade, postavljanje fotonaponskih ćelija za proizvodnju električne energije', najavio je Mladen Markešić iz Ureda za međunarodnu suradnju.

Sve to odražava se i na standard. Stopa nezaposlenosti u Općini Lovas niža je od županijskog prosjeka, a natalitet je u porastu. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene