Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saborske mirovine i moćućnost primanja pune plaće 6 mjeseci i polovične dodatnih 6 samo su neke od privilegija u kojima uživaju saborski zastupnici. Oni, zajedno s ministrima i državnim tajnicima imaju pravo i na stanove.


Adresa u Ilici jedna je u nizu zgrada u vlasništvu Vlade u kojoj žive saborski zastupnici i državni dužnosnici.

Vezani članci Ivan Penava Ivan Penava o stanu kojeg su dobili njegovi roditelji: "To je medijski linč. Imali su stanarsko pravo" Zgrada Milorada Pašalića - 2 Nevjerojatna priča o poslodavcu iz Makarske koji je svojim radnicima uljepšao život: ''Ovo je poslije zdravlja nešto najvažnije u životu i nama je to sada riješeno''

Tako državni tajnik za obrazovanje Želimir Janjić iako u Županji ima obiteljsku kuću i građevinsko zemljište u Zagrebu četiri godine živi kao podstanar u Vladinu stanu. To ga mjesečno košta 900 kuna, uz dodatni trošak za režije.

Osim plaće od oko 18 tisuća kuna zastupnici imaju pravo na imunitet te povlaštenu mirovinu u iznosu od 9 do gotovo 13 tisuća kuna.

Dok su aktivni besplatno se mogu voziti zrakoplovima, brodovima, vlakovima i autobusima. Voze li se vlastitim automobilom snose im se troškovi za kilometražu koju prijeđu za dolazak na sjednice. Nakon odlaska s dužnosti imaju pravo na punu plaću 6 i pola plaće još 6 mjeseci.