Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog rasta cijena energenata

Raste potražnja za jeftinijim načinima grijanja: Narudžbe za sljedeću sezonu već su počele

Aktualno Galerija Drvo za ogrjev - 1 Drvo za ogrjev - 1 Foto: DNEVNIK.hr Drvo za ogrjev - 2 Drvo za ogrjev - 2 Foto: DNEVNIK.hr Drvo za ogrjev - 3 Drvo za ogrjev - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Peleti Galerija 1/4 >>
Zbog rasta cijene plina i struje u Njemačkoj se povećala prodaja peći na drva. I u Hrvatskoj raste potražnja za ogrjevnim drvima, ali i za peletima.

Ivo Vukelić iz Delnica se priprema za sljedeću sezonu grijanja. "Najprije smo se grijali na naftu, dok je bila dvije kune i nešto, a onda smo prešli na pelete. Dvije godine smo se grijali na pelete i onda smo prešli na drva", rekao je.

Narudžbe za sljedeću sezonu već su počele. "Skuplje je 20 posto, čak i više, nego prošle godine s obzirom na to da su svi energenti poskupjeli. Bez obzira na poskupljenje, potražnja je sve veća", rekao je Ognjen Stepić, prodavač ogrjevnog drva.

Pročitajte i ovo Stomatološka ordinacija, ilustracija SPAS JE U PREVENCIJI Posjet stomatologu mogao bi vam i - spasiti život: "Takvih slučajeva godišnje bude oko 480, a više od polovice tih pacijenata umre"

Za grijanje stana od 70 četvornih metara u Primorju potrebno je oko šest kubnih metara drva, a na kontinentu dvaput više. Metar u prosjeku stoji 450 kuna. Dakle, prosječno grijanje na godinu stoji oko 4000 kuna.

"S obzirom na to da smo mi od 1. travnja smanjili PDV na ogrjevno drvo s 25 na 13 posto, sadašnja cijena našeg ogrjevnog drva je 273,5 kuna po metru kubnom", rekla je Ivana Pečnik Kastner, voditeljica Uprave Hrvatskih šuma Delnice.

Peleti su mnogima sve primamljiviji

Zbog smanjenja PDV-a nisu poskupjeli peleti, koji su mnogima sve zanimljiviji energent.

"U Italiji, koju pratimo jer je i dalje veliki kupac, vlada opća panika. Oni su pelete već u ovoj fazi spremni platiti skoro polovinu više od onog što mi naplaćujemo na domaćem tržištu", rekao je direktor tvrtke Raoul Cvečić Bole.

Pročitajte i ovo Božo Petrov, predsjednik Mosta Čeka se odluka Ustavnog suda Božo Petrov u Dnevniku Nove TV: "Ako se sad ne provede referendum, ludilo i dvostruka pravila koja smo gledali - ponovit će se ujesen"

Porast interesa za grijanje na drva ili pelete, kojima Hrvatska obiluje, uzrokuje i rast interesa za pećima na kruta goriva.

"Upitan je plin, struja poskupljuje. Sve to skupa i ide u jednom neugodnom smjeru, tako da se ljudi sve više okreću sigurnijim energentima", rekla je vlasnica tvrtke Marija Mrven.

Grijanje na pelete za prosječan stan stajat će oko 6000 kuna na godinu, a u Hrvatskoj trenutačno te sirovine ne nedostaje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene