Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Državni proračun

Švaljek Mariću na panel raspravi: Očekivala sam ambiciozniji plan, trebali smo već razgovarati o proračunu za 2017.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar financija Zdravko Marić danas je rekao kako ćemo zadnje brojke iz prošle godine imati krajem trećeg mjeseca. 'Činjenica je da su prihodi malo narasli, a rashodi pali. Deficit opće države je bio unutar 4% BDP-a', podsjetio je.

'Razlike između prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg proračuna - ovogodišnji, napravili smo dobar posao, rashodi neće rasti, ali će neke stavke biti veće, povećani su doprinosi za EU i indeksacija mirovina je nešto veća, 2,5 milijardi kuna više. Morali smo pronaći način da to pokušamo ''anulirati" - izvijestio je Marić na veleučilištu Vern gdje je održan panel 'Državni proračun - prioriteti ekonomske i fiskalne politike. Sudionici na panelu su bili: dr. sc. Zdravko Marić, dr. sc. Sandra Švaljek sa Ekonomskog instituta u Zagrebu te prof. dr. sc. Mladen Vedriš, predstojnik Katedre za ekonomske znanosti na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) opstanak koalicije ovisi o 150 mil. kuna Ministar Marić ne popušta: ''Ako smo čekali godinama, možemo i par mjeseci'' Slika nije dostupna Štrajk prosvjetara Ministar financija o koeficijentima na plaće: ''Sustav je nepoznat i netransparentan, nismo sasvim sigurni što imamo''

'Očekujemo da će proračun za ovu godinu biti unutar 3% BDP-a, odnosno 9,2 milijardi kuna. To je summa summarum svega, ukalkuliran i gospodarski rast, i prihodna strana proračuna', poručio je.

Dodaje kako je naplata PDV-a u prva dva mjeseca ove godine 2 % više nego u istom razdoblju lani.

Ekonomistica Sandra Švaljek kazala je kako bi mi već sad trebali raspravljati o proračunu za 2017.

'Očekivala sam nešto ambiciozniji plan, iako rashodi su nominalno zamrznuti, a to je teško jer postoji puno obaveza prema korisnicima proračuna. Očekivala sam radikalniji zaokret, veće smanjenje rashodne strane. Određene stavke su mogle doživjeti značajno smanjenje. Stavka mase plaća i stavka subvencija. U odnosu na europski prosjek te stavke su nešto veće', rekla je Švaljek.

Dodaje je je 2016. prijelazna godina, a ove smjernice su znak da se ide prema fiskalnoj konsolidaciji. 'Iz proračuna se financiraju zdravstvo, financije, kultura postoji određena inercija, možda bismo mogli povećati izdavanja za obrazovanje, jer na taj način pokazujemo da ulažemo u nešto što je državi bitno za njen razvoj. Ovo je proračun kompromisa', kazala je.

Zaključuje da se trebalo ići na veće smanjenje deficita i rashoda.

Mladen Vedriš smatra da ministar mora reći pojedinim ministrima - ok, ja ulažem u vas, ali vi morate pokazati da ćete nešto raditi s tim novcem. 'Mi moramo razgovarat o tome da proračun bude sjeme razvoja', naglašava.

Marić pak podsjeća da rashodi ne smiju rasti brže od nominalnog rasta BDP-a. 'Kritike iz Europske komisije o zakonu o fiskalnoj odgovornosti traže povjerenstvo za fiskalnu odgovornost. Sad je to pri Saboru, bilo je prije u Ministarstvu financija. Europska komisija traži da to potpuno bude neovisno', rekao je ministar.

Ponovio je još da promjena u poreznom sustavu ove godine neće biti. 'Nema promjene PDV-a. Radi se analiza poreznog sustava i ovom trenutku nismo spremni za promjene u poreznom sustavu, no dinamika toga svega ovisi o puno stvari', kazao je Marić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene