Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Od 1. siječnja 2007. godine svi građani Hrvatske i sve hrvatske tvrtke imat će svoj jedinstveni porezni broj kojim će se povezati sve postojeće službene evidencije i registri. Država će time dobiti uvid u sve promjene u imovini te će se puno lakše moći uočiti nesklad između prijavljenog poreza i imovine.


Uvođenjem jedinstvenog poreznog broja stvorit će se jedan cjelovit registar podataka o građanima i poduzećima na razini cijele države i s najvećim brojem podataka koji sada postoje po raznim institucijama.

Vezani članci Čelnici G20 Šefovi država G20 odobrili reformu međunarodnog poreznog sustava: Velika promjena očekuje multinacionalne kompanije Mislav Bago o potrošnji Hrvata u posljednjih godinu dana (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Na mobitele i internet trošimo dvostruko više nego prije šest godina, a na hranu, odjeću i obuću manje

Pomoću novog poreznog broja državne institucije moći će identificirati sve raspoložive podatke o nekom građaninu ili poduzeću, uključujući i stanje njegove imovine. 

"Imat ćemo kompletnu evidenciju svih promjena u imovini - i nekretnina i pokretnina - za svakog građanina", rekao je ministar financija Ivan Šuker i dodao kako će se ubuduće puno lakše moći uočiti primjerice i nesklad između prijavljenog poreza i imovine. Šuker tvrdi kako je uvođenje poreznog broja preduvjet za još snažniju borbu protiv korupcije.

Uvođenjem novog identifikacijskog poreznog broja neće se ukinuti postojeći brojevi za interne potrebe pojedinih službenih evidencija, pa tako ni jedinstveni matični broj građanina (JMBG), ali će jedinstveni porezni broj u mnogim evidencijama zamijeniti JMBG. Fizičke osobe, dakle građani svoj porezni broj dobivat će rođenjem, a pravne osobe prilikom registracije.

Hrvatska mora uvesti jedinstveni porezni broj i zbog obveza prema EU, jer je to uvjet za članstvo u Uniji, a posebice ga mora uvesti radi razmjene informacija o PDV-u. 

Uvođenje poreznog broja podržali su do sada predstavnici Porezne i Carinske uprave, Fine, HGK, HNB-a, HUP-a i niza drugih institucija, a jedino među sindikatima postoje oprečni stavovi.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju