Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skandal u MUP-u

'Svaki policijski službenik ima lozinku za različite baze podataka'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok se čeka imenovanje novog ravnatelja policije, Ministarstvo unutarnjih poslova trese veliki skandal. Trojicu zagrebačkih policajaca sumnjiči se da su povjerljive podatke iz sustava MUP-a mjesecima otkrivali krijumčarima oružja.

Skriveni iza kapuljača i posramljeni zagrebački policajci našli su se s druge strane zakona. Pomagali su kriminalcima. Mahom, krijumčarima oružja. Policijska karijera za njih je - okončana. Disciplinski će odgovarati. 'Bit će udaljeni sa službene dužnosti', rekla je glasnogovornica PU zagrebačke Jelena Bikić. 'Pali' su posve slučajno.

Pročitajte i ovo Policija Baška Voda Tragedija na obali: Vozilo izletilo s ceste, jedna osoba poginula Marko Srdarević Užas kod Sinja Policija o teškoj prometnoj nesreći: Šef splitsko-dalmatinske policije ispričao kako je izgledala potjera

Istražitelji su prisluškivali razgovor švercera oružja, navodno, namijenjenog hrvatskom tržištu. I imali u što čuti - povjerljive informacije iz službenog policijskog terminala. Trojica policajaca, koji su riskirali svoj posao, tajne podatke iz MUP-a otkrivali su mjesecima. Jesu li za svoje usluge bili novčano nagrađeni, još nije poznato. Naime, USKOK ne otkriva jesu li i koliko novca primili. Jedan je, poznato je, podmićen. Dobio je sat, a u kuloarima se spominju i skupe večere.

>> Policajci odavali tajne informacije krijumčarima oružja

'Postoje određene procedure, zna se na koji način treba s tim rukovati, tko je ovlašten i čemu ti podaci trebaju služiti u radu, definitivno ne tome da se ustupaju neovlaštenoj osobi. Svi oni, koji rade suprotno tome, nisu poželjni u našim redovima', rekla je Bikić. Ne samo da su iz evidencije brisali podnijete kaznene prijave, već su i papire krivotvorili. Čak i od kolega tražili pomoć. Neke od uhićenih kriminalaca, koji su ih poticali na prljave poslove, savjetovali su kako se braniti u istrazi, pa i upozoravali da ih se prati.

'Jednostavno je vrlo teško to kontrolirati. Koliko ja znam, to se vrlo slabo nadzire', rekao je kriminalist Željko Cvrtila. Željko Cvrtila bio je dugogodišnji policijski službenik. Dnevno se, kaže, provjerava nekoliko tisuća predmeta. Iako zaštićena od hakiranja - bazu, tvrdi, nije teško probiti. 'Svaki policijski službenik ima svoju lozinku s kojom može ući u različite baze podataka unutar informacijskog sustava i naprosto se ne provjerava tog službenika, iza svake njegove provjere u koju je svrhu ulazio i ima li za to pokriće', rekao je Cvrtila.

Brisanje iz krim dosjea, ograničeno je na uži broj ljudi, pa je onima koji to rade lako ući u trag. Uhićenjem korumpiranih policajaca akcija nije gotova. Još se istražuje s kim su sve i kako bili u vezi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene