Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U PETAK PREUZIMA VLAST

Što čeka Tomaševića kad preuzme ključeve grada? Pavičić Vukičević poručuje: "Nema nagaznih mina"

Zagreb za manje od 12 sati dobiva novu vlast, prvi put nakon 20 godina. Tomislav Tomašević u petak ne postaje samo gradonačelnik Zagreba, već i jedna od najmoćnijih osoba u političkom smislu u zemlji. Od sutra će s onima s kojima je ratovao na Markovu trgu morati početi surađivati. A što ga očekuje u Poglavarstvu, donosi reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago.

Novi gradonačelnik nije ni preuzeo vlast, a građani već imaju zahtjeve, ali i velika očekivanja. "Očekujem da će nam biti bolje", kaže građanka.

Pročitajte i ovo Zagrebački Jarun Na Dan planeta Zemlje Na Jarun se više ne može automobilom: Dopuštenje imaju samo ove kategorije građana Požar automobila u Prečkom - 2 Očevid u tijeku FOTO Noćna buktinja uznemirila građane: Izgorjela čak tri automobila

Gradska vlast na odlasku je spremna. Jelena Pavičić Vukičević sa suradnicima u petak ključeve grada predaje Tomislavu Tomaševiću. I sve bi po želji bivših trebalo trajati kratko.

"Ne očekujem poklone ni cvijeće, ali tu ćemo popit kavicu i to je to", kaže Pavičić Vukičević.

Uz kavicu nova vlast dobit će i izvješća. Što je napravljeno, što se mora učiniti. Andrea Šulentić iz grada sve je pripremila za novu vlast.

"Mislim da se radi o tisućama stranica, od bilanci do ugovora i preuzete obveze kreditiranje i slično. Nema nagaznih mina", kaže Pavičić Vukičević.

Poglavarstvo normalno funkcionira. U prizemlju građani obavljaju poslove. No tri kata iznad druga je slika. Gradonačelnikov kat, kat je moći, a tu je ekipa na odlasku i oproštajne kavice. Ali i znak pažnje za gradonačelnicu na odlasku.

Financijsko izvješće najviše zanima novu vlast. Ima li novca u blagajni?

"U tri mjeseca nisam imala problem s likvidnošću i servisiranju obveza i nadam se da će i novi gradonačelnik to odrađivati kao i ja", kaže Pavičić Vukičević.

Tomašević i Plenković do jučer su bili protivnici, a od sutra će u mnogim stvarima biti partneri. Grad ne može bez države i obrnuto. I Pavičić Vukičević kaže da je novom gradonačelniku najbolje da je dobar s Marićem i ističe da mora biti dobar sa svima.

Puno toga će se ipak promijeniti u životu gradonačelnika. Prvo od želje da na posao dolazi biciklom. Prethodnica mu poručuje da na to zaboravi. "Mislim da će mu bicikl narednih godina nedostajati", smatra Pavičić Vukičević.

Zato ga očekuje automobil i dva vozača. 3200 ljudi brine da sustav u poglavarstvu funkcionira. A koliko ih brine o samom gradonačelniku? "Ne bi rekla da je to više od deset ljudi", kaže Pavičić Vukičević .

Novi gradonačelnik s proračunom zapravo je najmoćnija osoba u zemlji. Metropolu će voditi iz sobe 367.

Jelena Pavičić Vukičević nakon 20 godina uz Bandića, 13 u poglavarstvu te tri mjeseca na dužnosti gradonačelnice najbolje zna što ta funkcija nosi. "24 sata živiš za Zagreb. Apsolutno. Kao i svi do sada. To je najljepši osjećaj", kaže Tomaševićeva prethodnica.

Možda je najljepše onima na odlasku, a onima koji dolaze - oni imaju sasvim drugu sliku.

"Ne znam da li da se smijemo ili plačemo", kazao je novi gradonačelnik Tomašević. Teško da će imati 100 dana mira. Vrijeme mu već curi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene