Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRIMOPREDAJA U PETAK U 8

Tomašević: "Zagreb je kompleksan, to je kao da preuzmete kormilo aviona u letu i onda ga u letu idete popravljati"

Aktualno Galerija +0 Tomislav Tomašević Galerija 1/1 >>
Nakon uvjerljive pobjede na lokalnim izborima novi gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević obratio se javnosti. Kazao je da ništa neće raditi preko koljena i da će s pročelnicima razgovarati jedan na jedan. Želi i što skoriji razgovor s premijerom Plenkovićem, koji ga još nije nazvao i čestitao mu na pobjedi.

Nakon dva desetljeća Zagreb je dobio novog gradonačelnika, kandidata zeleno-lijeve koalicije Tomislava Tomaševića. Novoizabrani zagrebački gradonačelnik obratio se javnosti zajedno sa svojom zamjenicom Danijelom Dolenec, koja je na početku konferencije za medije izjavila da su građani na izborima rekli da žele promjene. "Vodili smo pozitivnu i sadržajnu kampanju", kazala je i govorila o prioritetima kada preuzmu vlast.

"Ubrzat ćemo obnovu, povećat ćemo recikliranje i unaprijediti javni prijevoz te ćemo graditi javne stanove", kazala je o prioritetima u gradu Zagrebu. Napomenula je kako će raditi transparentno. "Mi smo za poslove spremni, bit ćemo moderna gradska uprava, disat ćemo kao grad, pozivamo građane da sudjeluju u promjenama koje dolaze", dodala je. 

Tomašević je na početku obraćanja zahvalio građanima na povjerenju. "Osjećamo veliku odgovornost, dat ćemo sve da se građani nakon četiri godine ponose. Očekujem da će u petak u osam biti primopredaja vlasti. Razgovarao sam o tome s Jelenom Pavičić Vukičević. Dobit ćemo zapisnik o primopredaji. Na tom će sastanku biti i nekoliko pročelnika. Taj prvi dan upoznavat ćemo se s osnovama rada ureda, a sa svakim pročelnikom imat ćemo sastanak jedan na jedan i tek ćemo onda ići u daljnje korake", kazao je. 

Najavio je i sastanak s SDP-om te izjavio da je jedna od opcija da šef Gradske skupštine bude iz SDP-a.

"Programi su podudarni i ne očekujem probleme, vjerujem da ćemo se dogovoriti o programskoj suradnji." Konstituirajuću sjednicu očekuje za 20. lipnja, a sastanak sa svim strankama idući ponedjeljak. Kazao je i da ništa neće raditi preko koljena. O sistematizaciji kaže: "Ići ćemo u etapama." 

"Želimo razgovarati, a to je ključno. Prije donošenja odluka razgovarat ćemo sa svima u Gradskoj skupštini. Nitko od pročelnika na početku nije rekao da će dati mandat na raspolaganje, a sada se taj broj povećava. Korektno je da prvo razgovaramo. Korektno je i da partner u većini dobije mjesto predsjednika Skupštine, ali i to je predmet razgovora", istaknuo je novi zagrebački gradonačelnik. 

O funkciji Rade Borić Tomašević je rekao da će biti zastupnica u Gradskoj skupštini. Sumnja da će za njih biti godišnjih odmora. "Zagreb je kompleksan, to je kao da preuzmete kormilo aviona u letu i onda ga u letu idete popravljati. Očekujemo maksimalne atome naših snaga", dodao je. 

Premijer ga još uvijek nije nazvao i čestitao

Na pitanje kopira li Možemo! HDZ, kao što je to izjavio premijer Plenković, Tomašević je rekao: "Naravno da ne kopiramo HDZ. Posebno ta izjava... Mi imamo nešto protiv Hrvatske pune korupcije, koja stagnira. Nisam još dobio čestitku od premijera niti smo se čuli. Jedna od prvih stvari koju bih volio jest i sastanak s premijerom", dodao je. 

Premijer je izjavio da u platformi Možemo! parafraziraju njegovu poruku iz 2016. i da kažu da mijenjaju Zagreb da bi mijenjali Hrvatsku. "Valjda imaju nešto protiv ove Hrvatske u kojoj smo uspjeli očuvati radna mjesta, spasiti poslodavce...", izjavio je Plenković. Tomašević poručuje da žele Hrvatsku u kojoj pravila vrijede za sve isto i da nema povlaštenih. "Mi želimo biti primjer", napominje. 

Među kapitalnim projektima koje se trebaju napraviti u suradnji s Vladom Tomašević je izdvojio obnovu Zagreba. "Vjerujem da će suradnja biti dobra. Ne očekujem nikakva kočenja. Volio bih da među prvim stvarima kada preuzmemo vlast bude sastanak s premijerom. Tvrde kohabitacije? Nema tu tvrde kohabitacije."

Nije želio komentirati činjenicu da ga premijer još uvijek nije nazvao. "Ima vremena za to", napomenuo je. Uputio je i poruku zaposlenicima Holdinga. "Svi oni koji su zakonito zaposleni, tu nema brige." O reviziji kaže: "Ako se utvrdi da je netko zaposlen bez odgovarajuće stručne spreme, to naravno nećemo tolerirati." Najavio je i razgovor s ravnateljem Fonda za obnovu, a želi razgovarati i s ministrom Horvatom o obnovi grada. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene