Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sutra konstituiranje šestog saziva Hrvatskog sabora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sutra će se konstituirati šesti saziv Hrvatskog sabora u kojemu će sjediti 153 zastupnika, koji bi dan poslije, na izvanrednoj saborskoj sjednici trebali glasovati o povjerenju novoj Vladi.

Odluku o sazivanju konstituirajuće sjednice Sabora donio je predsjednik Republike Stjepan Mesić 28. prosinca prošle godine, na dan kada je od Državnog izbornog povjerenstva zaprimio konačne službene rezultate parlamentarnih izbora, a dva tjedna nakon što je predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu dao mandat za sastavljanje nove hrvatske Vlade.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tema dana Treba li prijevremeno raspustiti Sabor? Slika nije dostupna Konstituirajuća sjednica Sabora 11. siječnja

Sabor se, po hrvatskom Ustavu, konstituira izborom predsjednika, a do izbora novoga predsjednika, koji bi trebao biti HDZ-ovac Luka Bebić, sjednicom će kao predsjednik iz prošlog saziva predsjedavati Vladimir Šeks, koji je predložio dnevni red prve sjednice na kojoj se, kao prva točka, očekuje izbor Mandatno-imunitetnog povjerenstva.

MIP bi trebao podnijeti izvješće o provedenim izborima i imenima izabranih zastupnika, kao i o podnesenim ostavkama na zastupničku dužnost, imenima zastupnika koji obnašaju dužnost nespojivu sa zastupničkom dužnošću pa im zastupnički mandat miruje, imenima zastupnika kojima mandat miruje na njihov zahtjev, te o zamjenicima zastupnika koji umjesto njih počinju obnašati zastupničku dužnost. 

Novoizabrani zastupnici zatim će položiti svečanu prisegu kojom započinju obnašati zastupničku dužnost, a istodobno prestaje mandat zastupnicima prethodnog saziva Sabora.

Zastupnici bi zatim trebali izabrati potpredsjednike Sabora - stranke vladajuće koalicije predložile su da njihova tri potpredsjednika budu HDZ-ovci Vladimir Šeks i Ivan Jarnjak te HSS-ovac Josip Friščić, dok se najjače oporbene stranke SDP i HNS još nisu dogovorile oko dva potpredsjednička mjesta koja pripadaju oporbi. SDP, naime, ustraje da, s obzirom na njihovih 56 zastupnika u odnosu na HNS-ovih sedam, imaju pravo na oba potpredsjednička mjesta, dok HNS inzistira na jednom mjestu, te je moguće da Sabor prvi put o dva oporbena potpredsjednika glasuje između tri kandidata.

Potom slijedi izbor tajnika Sabora, koji bi i dalje trebao biti Josip Sesar, te njegova zamjenika (očekuje se izbor Ivana Bukarice), a slijedi izbor predsjednika, potpredsjednika i članova Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove, Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav te Odbora za zakonodavstvo. Na čelu tih odbora bit će HDZ-ovci, i to Nevenka Majdenić na čelu Odbora za izbor i imenovanja, Šeks Odbora za Ustav, a Dražen Bošnjaković Odbora za zakonodavstvo.

Nakon domjenka, koji će biti upriličen u povodu konstituiranja
Sabora, poslijepodne počinje izvanredna sjednica na kojoj će HDZ-ov i ostali klubovi predložiti izmjene Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i državnih upravnih organizacija te, vjerojatno, Zakona o sustavu državne uprave. Tim se zakonima uređuje nova vlada koja će, umjesto dosadašnjih 13, imati 15 ministarstava (nova su ministarstvo turizma te regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva).

Te bi prijedloge trebali razmotriti odbori za Ustav te za
zakonodavstvo, a poslijepodne raspraviti i o njima glasovati saborski plenum.

Dan poslije, u subotu, nastavlja se izvanredna sjednica Sabora na kojoj bi mandatar Ivo Sanader trebao izložiti program nove vlade, a zastupnici bi ga trebali raspraviti te glasovati o povjerenju Vladi u cijelosti.

Peti saziv Hrvatskog sabora raspušten je prije tri mjeseca, mjesec i pol dana prije izbora na kojima je u Sabor izabrano 153 zastupnika, jedan više nego u prethodnom sazivu. Najviše zastupnika, njih 66, osvojio je HDZ, SDP će imati 56 zastupnika, HNS sedam, HSS šest, IDS i HDSSB po tri, HSLS dva, HSP i HSU po jedan, a u Saboru će sjediti i osam zastupnika nacionalnih manjina.

Nakon potpisanih sporazuma s koalicijom HSS-HSLS, HSU-om te sa osam zastupnika nacionalnih manjina, HDZ ima potporu 83 zastupnika (parlamentarnu većinu čini najmanje 77 zastupnika).

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene