Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U KLAIĆEVOJ BOLNICI

Hrvatski kirurzi izveli novi zahvat koji pruža nadu za mališane s teškim oblikom epilepsije

Pomak u liječenju epilepsije (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Pomak u liječenju epilepsije (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Pomak u liječenju epilepsije (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Pomak u liječenju epilepsije (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Zoran Bahtijarević, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Zoran Bahtijarević, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Pomak u liječenju epilepsije (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Pomak u liječenju epilepsije (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Pomak u liječenju epilepsije (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/4 >>
Prema podacima liječnika, oko 5 tisuća djece u Hrvatskoj ima epilepsiju - bolest koja je većinom neizlječiva. Srećom, razvojem medicine, svako malo svjedočimo nekim inovativnim metodama. Baš poput posljednje koja pomaže najmlađima. Klinika za dječje bolesti Zagreb u suradnji s KBC-om Split izvela je dvije operacije ugradnje stimulatora moždanog živca vagusa kod djece koja imaju težak oblik epilepsije. Time će se napadaji bitno smanjiti.

Suradnjom liječnika iz Klaićeve i splitske bolnice, izvedene su dvije operacije nad djecom koja boluju od teškog oblika epilepsije. U pomoć je stigao iskusni neurokirurg iz Italije. Ugradili su stimulator moždanog živca vagusa.

Pročitajte i ovo Provjereno: Dijete - 3 Emisija Provjereno ''Mene je to ubilo…'': Obiteljski prijatelj osumnjičen za spolno zlostavljanje djevojčice pušten iz pritvora Pedofilija - 4 tko će pomoći djeci? Klinička psihologinja o slučaju pedofilije u zadarskoj školi: "Najjače traume ostavljaju zapravo situacije gdje je djetetu to bila bliska osoba"

"Znamo da je ovaj stimulator vrlo učinkovit za djecu koja imaju težak oblik epilepsije", rekao je dr. Alessandro Ducati, neurokirurg iz Italije. Ugrađen je kod dva pacijenta od 4 i 12 godina koji više nisu reagirali na dosadašnju terapiju.

Stoga je ugradnja stimulatora bila jedina prilika da im bude bolje. "Sve u cilju da im život učinimo boljim, zato što očekujemo da će imati manje epileptičnih napada u budućnosti", istaknuo je Miroslav Gjurašin, neurokirurg iz Zagreba.

"Uređaj funkcionira tako da šalje blagi električni impuls živcem koji već postoji u našem tijelu. Sada se stavlja inverzni impuls, tj. dvije elektrode koje šalju impuls prema gore, prema moždanom deblu, tako da bi on ustvari stimulirao mozak na način da se broj napadaja smanji", pojasnila je dr. Ivana Đaković, specijalizantica na Odjelu neuropedijatrije, KDB Zagreb.

I time uvelike poboljša kvalitetu života. "Ovo nije izlječenje, ali sasvim sigurno ako je dijete imalo 100 epileptičnih napada u jednom danu, sada ih ima 5 mjesečno. Na taj je način kvaliteta života i toga djeteta, ali i njegove cijele obitelji drastično poboljšana", kazao je Zoran Bahtijarević, ravnatelj KDB-a Zagreb.

Epilepsija je samo jedna od bolesti zbog koje je u Hrvatsku stigao i Memet Özek, jedan od vodećih svjetskih neuropedijatara koji najavljuje suradnju s dječjom klinikom u Klaićevoj.

"Želimo stvoriti novu suradnju između bolnica u Zagrebu i Istanbulu kako bismo povećali broj neuropedijatrijskih operacija u ovoj regiji. Posebice kada je riječ o epilepsiji kao i drugim oblicima spastičnosti", rekao je Memet Özek, pedijatrijski neurokirurg iz Istanbula.

"Nakon što smo imali predavanje, već smo se dogovorili o suradnji koja će prvenstveno biti jedan oblik mentorstva nad razvijanjem takve terapije, ne u Klaićevoj, nego u Hrvatskoj", dodao je Bahtijarević.

Ovakav oblik suradnje liječnici pozdravljaju. "U današnje vrijeme suradnja i konzultacije sa svim vodećim svjetskim liječnicima su nužnost, a ne nečija želja. Mi moramo surađivati da bi bili na nivou svjetskih zbivanja", rekao je Gjurašin.

"Svatko ima nešto za naučiti od drugoga, pa tako je i kod nas liječnika. I zašto onda ne bismo ta iskustva podijelili?", dodaje Özek. A ta su iskustva najpotrebnija malenim pacijentima jer njima se pruža mogućnost za bolji život.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene