Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Operacija srčane aritmije

Veliki uspjeh splitskih liječnika: Komplicirana operacija odsad moguća i u Hrvatskoj!

Ante Anić, dr.med.spec. kardiolog (Foto: Dnevnik.hr)
Ante Anić, dr.med.spec. kardiolog (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Ante Anić, dr.med.spec. kardiolog (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Velik uspjeh za liječnički tim KBC-a Split. Prvi put u Hrvatskoj izvedena je operacija srčane aritmije, i to s vanjskog dijela srca. Dosad su se ovakvi zahvati mogli napraviti samo u inozemstvu.

Srčane aritmije sve su učestalija i vrlo opasna bolest koja se javlja nakon infarkta. Po operaciju koja bi im spasila život hrvatski su pacijenti  morali putovati izvan zemlje. Sve do jučer, kada je prvi put izvedena je operacija srčane aritmije, i to s vanjskog dijela srca, u KBC-u Split.

Pročitajte i ovo Sudar autobusa i automobila D8 bila zatvorena za promet Težak sudar busa i dvaju auta u Dalmaciji: Četiri osobe prevezene na pružanje liječničke pomoći Medicina Velika stvar U Hrvatsku je stigla najveća svjetska senzacija iz područja medicine - robotski par Da Vinci i Mona Lisa

"To je tzv.epikardijalna elektrofiziologija. Inače se u takvim zahvatima kateterima i svim medicinskim sredstvima pristupa unutar srca. Ovdje se izvodi rade na površini srca", objašnjava Darko Duplančić, predstavnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila, KBC Split.

Pojednostavljeno, nema klasične operacije, već se preko kože napravi punkcija i uništi aritmija. "Ovi pacijenti prije ili su morali ići na kardijalnu kirurgiju na otvaranje prsnog koša, ili bi te aritmije toliko izmakle kontroli da bi se razmišljalo o tranplantaciji srca, a u zadnjih nekoliko godina, otkad je razvijen ovaj pristup u svijetu, hrvatski pacijenti su morali biti poslani u inozemne centre", govori Ante Anić, dr. med. spec. kardiolog.

"Nikad ne eksperimentiramo na pacijentima. Ovakav zahvat je vrlo težak i riskantan, pa su potrebne višemjesečne pripreme i edukacije. Imamo prosutnost naših mentora izvana, iskusnih ljudi s procedurama koji nas vode i pomažu napraviti ove pionirske procedure", govori dr. Anić.

U dva dana ovim inovativnim zahvatom operirana su tri pacijenta. U prosjeku operacija traje oko 4 sata, a pacijent već nakon 48 sati može ići kući.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene