Velik uspjeh za liječnički tim KBC-a Split. Prvi put u Hrvatskoj izvedena je operacija srčane aritmije, i to s vanjskog dijela srca. Dosad su se ovakvi zahvati mogli napraviti samo u inozemstvu.

Galerija +0 Ante Anić, dr.med.spec. kardiolog (Foto: Dnevnik.hr)

Srčane aritmije sve su učestalija i vrlo opasna bolest koja se javlja nakon infarkta. Po operaciju koja bi im spasila život hrvatski su pacijenti  morali putovati izvan zemlje. Sve do jučer, kada je prvi put izvedena je operacija srčane aritmije, i to s vanjskog dijela srca, u KBC-u Split.

Vezani članci Ivan Šušnjara Zakrpa na srcu: Dosad nezabilježenim zahvatom splitski liječnik spasio Ivana od sigurne smrti Beba u bolnici, ilustracija Veliko srce splitskih vatrogasaca: KBC-u darovali uređaj koji spašava život novorođenčadi

"To je tzv.epikardijalna elektrofiziologija. Inače se u takvim zahvatima kateterima i svim medicinskim sredstvima pristupa unutar srca. Ovdje se izvodi rade na površini srca", objašnjava Darko Duplančić, predstavnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila, KBC Split.

Pojednostavljeno, nema klasične operacije, već se preko kože napravi punkcija i uništi aritmija. "Ovi pacijenti prije ili su morali ići na kardijalnu kirurgiju na otvaranje prsnog koša, ili bi te aritmije toliko izmakle kontroli da bi se razmišljalo o tranplantaciji srca, a u zadnjih nekoliko godina, otkad je razvijen ovaj pristup u svijetu, hrvatski pacijenti su morali biti poslani u inozemne centre", govori Ante Anić, dr. med. spec. kardiolog.

"Nikad ne eksperimentiramo na pacijentima. Ovakav zahvat je vrlo težak i riskantan, pa su potrebne višemjesečne pripreme i edukacije. Imamo prosutnost naših mentora izvana, iskusnih ljudi s procedurama koji nas vode i pomažu napraviti ove pionirske procedure", govori dr. Anić.

U dva dana ovim inovativnim zahvatom operirana su tri pacijenta. U prosjeku operacija traje oko 4 sata, a pacijent već nakon 48 sati može ići kući.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju