Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Operacija za bolji život

Zbog bolesti ne može hodati: Ova djevojčica odabrala je izvrsnost u školi i sreću kod kuće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rijetka bolest, od koje pati oko 50 djece u Hrvatskoj, realnost je Lucije Seničić iz Zagreba. Iako je nepunih 15 godina prikovana za kolica, ona niže uspjehe u školi i raduje se druženju sa sestrom. Bolju kvalitetu života omogućila bi joj operacija kralježnice. I dok čeka da HZZO odobri troškove operacije, Lucijina obitelj strepi da neće imati dovoljno za oporavak koji slijedi.

Kada se tek rodila, Lucijina obitelj nije mogla ni slutiti da će s 15 godina biti u kolicima. No kada je imala tri godine, stigla je dijagnoza za koju nikada prije toga nisu čuli.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu dijagnosticirana hernija Netanyahu ide na operaciju, vlast privremeno preuzima zamjenik premijera Dijete - 4 Lista ljekova HZZO-a Velika vijest za pacijente s dijagnozom spinalne mišićne atrofije: Lijek će biti dostupan svima!

"Do tada nismo to ni slutili. Ta vijest došla je kao grom iz vedra neba. Ostali smo paf", rekao je Lucijin otac Igor Seničić.

Zbog spinalne mišićne atrofije, koja uzrokuje mišićnu slabost i propadanje, nikada nije prohodala. Uz nju su neprekidno djed, baka, i roditelji.

"Ona nikada nije rekla da je njoj teško, da je umorna ili da se požalila. Nikada", ispričala je njena majka, Renata Seničić.

Umjesto tuge odabrala je izvrstan uspjeh

Umjesto da se žali, niže uspjehe u školi. S odličnim uspjehom završila je sedmi razred. A za 15. rođendan ima jednu želju – novu kralježnicu.

Sada nosi oklop zbog izvijene kralježnice, koja joj, između ostalog, stvara probleme s disanjem. Problem je to koji se može riješiti operacijom u Beču koja će stajati 38 tisuća eura. Lucijina obitelj čeka da HZZO odobri liječenje i pokrije troškove, no neće pokriti sve.

"Prijevoz, put i smještaj te postoperativna fizikalna terapija koštaju od 6.500 do 7.000 eura", rekao je Igor.

Dok se roditelji brinu hoće li imati dovoljno, Lucija od svega voli pobjeći s tri godine mlađom sestrom Martom, koja je postala njezin glas.

"Pišemo, crtamo, malo učim engleski, pjevamo", rekla je Marta te zaplakala, a Lucija joj je krenula brisati suze.

Cijela obitelj samo čeka 11. mjesec kada bi Lucija trebala imati operaciju, nakon koje se nadaju da će joj se kvaliteta života barem malo poboljšati.
 

Ako želite financijski pomoći obitelji Seničić, to možete učiniti donacijom na račun HR93-2360-0003-1175-01678, a ako želite pružiti neki drugi oblik pomoći, možete kontaktirati Lucijinu majku Renatu Seničić na broj 091 5793 323.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene