Obavijesti Video Pretražite Navigacija
treba našu pomoć

Lucija se bori s teškom bolešću: "Ne zato što je moja, ali ona je hrabra cura... Možda ni ja ne bih bio tako hrabar"

Lucija Seničić treba na operaciju (Foto: Dnevnik.hr)
Lucija Seničić treba na operaciju (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Lucija Seničić treba na operaciju (Foto: Dnevnik.hr) Lucija Seničić treba na operaciju (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Lucija Seničić treba na operaciju (Foto: Dnevnik.hr) Lucija Seničić treba na operaciju (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Lucija Seničić treba na operaciju (Foto: Dnevnik.hr) Lucija Seničić treba na operaciju (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Lucija Seničić treba na operaciju (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Šesnaestogodišnja Lucija Seničić želi postati modna dizajnerica. Boluje od spinalne mišićne atrofije, pa bi joj bolju kvalitetu života omogućila operacija kralježnice. U HZZO-u je u tijeku odobravanje troškova, a obitelj traži pomoć za put i boravak u Švicarskoj.

Hrabra Lucija nikad se ne žali da je nešto boli, sjedi uz pomoć korzeta, a ima ekstremnu skoliozu od 145 stupnjeva. S dijagnozom spinalne mišićne atrofije bori se gotovo cijeli život. Završila je osnovnu školu na zagrebačkom Goljaku i zadovoljila sve kriterije za upis u srednju školu uz asistenta. Roditelji su zbog zahtjevne operacije dogovorene u Ženevi odgodili upis za ovu ili iduću godinu, ovisno o oporavku. Dok čeka operaciju, Lucija gleda televiziju, razne zabavne emisije i fashion kanale jer želi postati modna dizajnerica, ispričao nam je njezin tata.

Pročitajte i ovo Vladimir Šeks Stabilno je Vladimir Šeks operiran, DNEVNIK.hr doznaje detalje Donald Trump Mir u Europi Otkriven Trumpov tajni plan za završetak rata u Ukrajini? "To bi značilo konačni kolaps svjetskog poretka"

Lucija Seničić treba na operaciju (Foto: Dnevnik.hr) Lucija Seničić treba na operaciju (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Majka Renata i otac Igor Seničić predali su HZZO-u zahtjev za upućivanje na liječenje u inozemstvu na teret obveznog zdravstvenog osiguranja, a iz Zavoda su nam potvrdili da je postupak odobravanja u tijeku. HZZO je Luciji 2017. godine već odobrio planiranu operaciju u Beču, gdje su sve bili dogovorili i dobili termin, ali je tamošnja bolnica na kraju otkazala operaciju ''zbog visokog stupnja rizika''.

Nova nada za Luciju operacija u Ženevi

Sad su pronašli novu nadu. Lucija ima dogovorenu operaciju kralježnice 26. ožujka u Ženevi, a planirani boravak u bolnici je 52 dana, ako sve bude u redu. ''Operacija je rizična i komplicirana, ali izvediva. Lucija neće izaći iz bolnice, a da joj ne pomognemo'', citirao je Lucijin otac Igor riječi liječnika koji će je operirati. Nakon prve trebat će još jednu operaciju, a trošak je gotovo milijun kuna. Operaciju bi trebao pokriti HZZO s obzirom na to da se u Hrvatskoj takvi zahvati ne rade.

Lucija Seničić treba na operaciju (Foto: Dnevnik.hr) Lucija Seničić treba na operaciju (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Lucija boluje od SMA, a zbog respiratora se, unatoč preporukama liječnika, ne liječi Spinrazom. ''Nadam se da će ministar progledati i doći pameti i da će svi dobiti Spinrazu'', kaže Lucijin tata.

I roditelji i Lucija nadaju se da će joj operacija pomoći da ima kvalitetniji život. ''Bez korzeta ne smije sjediti, a moglo bi doći i do prijeloma kralježnice'', rekao je njezin otac naglasivši da se Lucija baš nikad ne žali na bolove, odnosno ni na što. ''Ne zato što je moja, ali ona je hrabra zrela cura, možda ni ja ne bih bio tako hrabar uoči te operacije'', priznaje Igor Seničić. Kaže da bolnica u Ženevi godišnje odradi samo jednu do dvije takve operacije ekstremne skolioze. Čuli su za jednu ženu iz Koprivnice koja nije mogla sjediti, ali sad je dobro.

Obitelj treba financijsku pomoć

Lucija Seničić treba na operaciju (Foto: Dnevnik.hr) Lucija Seničić treba na operaciju (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Nadaju se da će dobro biti i njihova kći. Ona je spremna za operaciju. ''Ja idem na tu operaciju, želim da se to riješi. Što god bilo, sigurno će biti bolje nego što je sad'', rekla je Lucija. HZZO će pokriti troškove puta i boravka za jednog roditelja, ali i mama i tata žele biti s Lucijom pa su krenuli prikupljati pomoć preko Facebook stranice. Izračunali su da će im za put, smještaj i hranu oko 2 mjeseca u Ženevi trebati oko 50 tisuća kuna. ''Da nije bilo dobrih ljudi, Nove TV i Srne Bijuk ne bismo mogli na terapije i putovanja na kojima smo tražili bolnicu u kojoj mogu operirati Luciju'', rekao je zahvalno Lucijin otac.

Ako želite financijski pomoći obitelji Seničić, to možete učiniti donacijom na račun HR9323600003117501678 uz naznaku - za Lucijinu operaciju.

Jedna kava manje može dodatno raširiti Lucijin osmijeh.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene