Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ROK ISTEKAO PRIJE 2 GODINE

"Ne mogu vjerovati da nam ovo podvaljuju! Pa ja sam to pila puna tri tjedna"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koliko često provjeravate rok trajanja tijekom kupnje? Čini se da bismo to trebali činiti – uvijek.

Tijekom jutra u redakciju nam se javila čitateljica (podaci poznati redakciji) s neobičnom fotografijom – šumeće tablete multivitamina kupljene prije mjesec dana u jednom poznatom lancu drogerija s rokom trajanja isteklim prije dvije pune godine. Datum proizvodnje – davna 2013. Račun davno bačen u smeće.

Pročitajte i ovo Videozid Vjekoslava Đaića o rokovima trajanja hrane (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Bitne razlike Ne bacajte dobru hranu: Pogledajte koje namirnice možete koristiti i nakon isteka roka trajanja Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Cijena najveći problem Kako do lijeka? U Hrvatskoj nestalo pripravaka na bazi kanabisa, oboljeli su sada osuđeni na – crno tržište


Priznaje kako je krivnja djelomično njezina jer nije provjerila datum tijekom kupnje, ali je veća odgovornost trgovca koji je ovakav proizvod stavio u prodaju. "Ne mogu vjerovati da nam podvaljuju ovakve proizvode. Da je krema, još bih i nekako prešla preko toga, ali ja sam ovo pila gotovo svakodnevno tijekom tri tjedna", kaže ljutita čitateljica.

Obratili smo se Društvu za zaštitu potrošača za savjet što učiniti u ovakvoj situaciji.

"Bez računa je teško dokazati da je proizvod kupljen upravo u toj trgovini, čak i ako je poseban brend te trgovine. Jedino što možete jest napisati prigovor trgovcu da se radi o nepoštenoj praksi i da bi trebali voditi bolju brigu o provjeravanju proizvoda i njihovih datuma isteka valjanosti. Nažalost, bez računa ništa", objasnili su nam iz Društva za zaštitu potrošača.

Radilo se o hrani, kozmetičkim proizvodima ili nečemu trećem, čini se kako bismo uvijek trebali baciti oko na rok trajanja. Iako "najbolje upotrijebiti do" označava da je proizvod još neko vrijeme nakon označenog datuma dobar za konzumaciju, ali možda neće imati sva svojstva kao pri proizvodnji, dvije godine ipak se čine kao previše vremena.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene