Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Afera Polančec

Šuker: Nisam ničim optužio Polančeca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik vlade Ivan Šuker izjavio je da stoji iza svega što je jučer rekao pred saborskim istražnim povjerenstvom za privatizaciju Ine, ali i naglasio da ničim nije optuživao bivšeg kolegu Damira Polančeca niti ima takve namjere.

'Stojim iza svega što sam jučer rekao i nemam potrebe danas govoriti nešto drugačije. Niti sam čime kolegu Polančeca optužio niti imam takve namjere. To što je on rekao, ja to ne želim komentirati', rekao je Šuker novinarima pred zgradom vlade, nakon sjednice užeg kabineta.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i ministri Izbori su sve bliže Plenković otvorio tvornicu tjestenine, poveo i ministre: ''Svatko tko želi raditi, može naći posao'' Slika nije dostupna I dalje neizvjesno što će Bernardić izbjegava odgovor: Uvjeren u dogovor oko Zagreba

Ponovio je da je podloga za izmjene dioničarskog ugovora između vlade i MOL-a bio ugovor iz 2003., koji je, tvrdi Šuker, MOL-u dao znatno veća upravljačka prava od realno plaćenih.

'Druga stvar je da je odluka na vladi donesena nakon prezentacija gospodina potpredsjednika i da smo svi glasali za nju. To sam jučer rekao i kažem i danas, a što je netko prenio gospodinu Polančecu, ja to ne znam', naglasio je.

>> Polančec naljutio Mesića: 'To su notorne laži'

 

Kazao je i da je Povjerenstvu rekao da se kupnja skladišta prirodnog plina Okoli pokazala dobrom, jer je s prošlom godinom to skladište ostvarilo dobit u visini 15 posto onoga što je uplaćeno.

'Isto tako, rekao sam da ugovor o plinskom biznisu nije još konzumiran. Mi smo izmjenom odluke o plinskom biznisu prolongirali to do 1. prosinca. Hoćemo li tada potpisati ugovor o kupnji prirodnog plina, to ćemo vidjeti', rekao je Šuker.

Kazao je i kako ne zna otkud se iščupalo svašta". 'Ja gospodina Polančeca nisam optužio niti sam rekao da je on nešto napravio ovako ili onako. To što je netko iskonstruirao, možete provjeriti u fonogramu. Nigdje nisam rekao da on to nije prezentirao niti negirao da mi kao članovi vlade nismo glasovali. Ono što je i on rekao kasnije, ja sam bio član povjerenstva za izmjenu dioničarskog ugovora, ali u radu tog povjerenstva nisam sudjelovao', rekao je Šuker.

Ponovio je da je riječ o legitimnoj odluci vlade, za koju su glasovali svi članovi. 'Ponavljam još jednom da je za donošenje ugovora temeljni bio ugovor koji je potpisan 2003. Povjerenstvu sam rekao da se ne može govoriti o strateškom partnerstvu, nego o zajedničarstvu temeljem Zakona o preuzimanju. Dakle, to sam sve jučer rekao i nemam potrebe danas govoriti nešto drugačije', istaknuo je Šuker.

Na pitanje stoji li iza toga da novi dioničarski ugovor nije vidio do sjednice vlade na kojoj je potvrđen, Šuker je potvrdio da ugovor nije vidio.

'To sam rekao i iza toga toga stojim. Taj ugovor ima nekoliko aneksa itd. Prema tome, nije istina da smo kolegica Dropulić i ja davali suglasnost', rekao je Šuker, a na primjedbu da je Polančec svjedočio da mu je poslao ugovor prije nego što je išao na vladu, Šuker je odgovorio, 'Imate ugovor s nekoliko aneksa. Dakle, ako hoćete raspravljati o ugovoru, onda morate imati sve anekse'.

Tvrdi i da ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić, kad je rekla da je znala o čemu je na vladi glasala, nije mislila na dioničarski ugovor, nego na ugovor o kupoprodaji skladišta Okoli.

'Kolegica Dropulić vjerojatno je govorila o ugovoru o skladištu plina Okoli i to je nešto gdje smo kolegica Dropulić i ja sudjelovali, ali to nije dioničarski ugovor. To je dodatak ugovoru o plinskom biznisu. Dakle, trebamo znati o čemu pričamo. Dakle jesmo sudjelovali u tome, iz razloga što smo željeli postići čim bolju cijenu, a na kraju krajeva, kolegica Dropulić je predsjednica NO-a Plinacroa', tumači Šuker.

Potvrdio je i da je Polančec ugovore prezentirao Predsjedništvu HDZ-a, ali da 'to nije bio ugovor, nego je bila prezentacija'.

'Ja sam rekao da je na temelju prezentacija potpredsjednika vlada to usvojila. Isto tako, sve političke odluke se razmatraju na političkim tijelima stranke i ja nikada nisam rekao da nisam za nešto glasovao', istaknuo je Šuker. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene