Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog izmjene Sudskog vijeća suđenje Branimiru Glavašu i ostalima za ratne zločine u slučajevima 'garaža' i 'selotejp' opet je na početku.


Nakon što su prošlog mjeseca na zagrebačkom Županijskom sudu održana tri ročišta, došlo je do promjene u sastavu sudskog vijeća, pa je sudac željko Horvatović odredio da rasprava krene ispočetka. 

Vezani članci Slika nije dostupna Getoš Magdić: Policijske metode ispitivanja bile su brutalne Slika nije dostupna Glavaševa obrana: Suđenje se odugovlači iz političkih razloga

Umjesto iznošenja obrane samog Glavaša, kako se očekivalo, tužiteljstvo je danas ponovno pročitalo optužnicu, na koju se obrana očitovala i iznijela dokazne prijedloge. Svi optuženici ponovno su odbacili krivnju, baš kao i nakon prvog čitanja optužnice.

Do sada je s jedne i druge strane predloženo je više od 270 svjedoka, a sudsko je vijeće danas prihvatilo većinu dokaznih prijedloga. Ipak, odbijen je prijedlog obrane da se ne sasluša krunski svjedok Krunoslav Fehir, koji je ranije imao status osumnjičenika. Prema odluci suda njegovo će svjedočenje biti tajno, tj. tijekom saslušanja u sudnici neće  biti prisutni publika i novinari.

Odbijen je i prijedlog za saslušanjem bivšeg načelnika osječke policije Vladimira Fabera, a neće se ispitati niti novinari koji su priče o zločinima čuli od drugih svjedoka.

O saslušanju dijela svjedoka obrane, među kojima je i predsjednik Sabora Vladimir Šeks, sud će odlučiti tijekom postupka. 

Suđenje se nastavlja 3. prosinca, a do kraja godine predviđeno je još šest ročišta.