Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Postupak koji se na Županijskom sudu u Vukovaru od ožujka prošle godine vodi protiv Tomislava Madija (47) i još četvorice pripadnika HOS-a, optuženih za ubojstvo četveročlane obitelji Olujić, danas je počeo iznova zbog promjene u sastavu Sudskog vijeća.


Umjesto dosadašnje članice Branke Ratkajec-Čović, koja je otišla u mirovnu, članom Vijeća postao je Stjepan Margić.

Vezani članci Milorad Pupovac (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Pupovac o odluci Povjerenstva: "Volio bih da i za druge vrijede ista pravila" Financijska agencija (Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL) Osobni stečaj zatražila 1204 građana, dugovanja iznose gotovo 874 milijuna kuna

Nakon ponovna čitanja optužnice sva petorica optuženika, koji su nakon uhićenja u pritvoru osječkog zatvora, izjavila su kako se ne osjećaju krivima te da nisu počinili zločin za koji su optuženi.

Mario Jurić, Zoran Poštić, Davor Lazić i Mijo Starčević optuženi su da su 17. veljače 1992., po zapovijedi prvooptuženog Tomislava Madija, zapovjednika izvidničko-diverzantske satnije HOS-a smještene u Komletincima na vinkovačkom području, kojoj su pripadali optuženici, ubili Radomira (38) i Anicu Olujić (37) te njihovu malodobnu djecu Milenu (16) i Marka (13) u njihovu domu u Cerni kod Vinkovaca.

"Nisam nikoga ubio. Da mi je netko to i zapovjedio, ja to ne bih učinio", kazao je Poštić, a Lazić je ustvrdio kako mu "teško pada i da se dovodi u kontekst slučaja Olujić".

Mario Jurić izrazio je žaljenje za ubijenim članovima obitelji
Olujić, rekavši kako među "danas ovdje optuženima nema ubojica". Prvooptuženi Tomislav Madi ustvrdio je kako nikad ne bi naredio "tako nešto" te da je, kad je njegova postrojba i išla u akcije, obvezatno u tim akcijama sudjelovao i on, kao nadređeni.

Predsjednik Sudskog vijeća Ante Zeljko izvijestio je o rezultatima analize DNA kojom se utvrđivala podudarnost uzoraka s opuška cigarete "milde sorte", pronađena u kući Olujićevih nakon ubojstva, s posmrtnih ostataka DNA Stojana Vujnovića, ekshumirana u početku siječnja na groblju u Andrijaševcima. Zeljko je naveo kako je analizom DNA utvrđena nepodudarnost.

Stojana Vujnovića s ubojstvom obitelji Olujić povezao je optuženi Mario Jurić koji od početka sudskog postupka tvrdi kako su članove obitelji Olujić ubile osobe koje su Jurić i ostali optuženici zatekli u kući Olujićevih na dan ubojstva obitelji, a među kojima se nalazio i Vujnović.

Po sudu dostupnim podatcima Vujnović je u Domovinskom ratu bio zapovjednik HOS-ovih postrojba koje su sudjelovale u obrani vinkovačke gradske četvrti Male Bosne. Rodom je bio iz vinkovačkog mjesta Andrijaševca, a poginuo je u proljeće 1992. na bosanskom ratištu.

Optuženi Jurić predložio je da se za svjedoka na iduće ročište pozove Vladimir Šeks kojega Jurić sumnjiči da je u ljeto 1992. dolazio u Osijek te naredio tadašnjem SIS-u da svu dokumentaciju u vezi s ubojstvom obitelji Olujić preda MORH-u.

Sudski postupak nastavlja se 5. veljače saslušavanjem novih
svjedoka.