Hrvatsko gospodarstvo, sudeći po fiskaliziranim računima, dobro se oporavlja. No, pad se bilježi tamo gdje su uvijek velika očekivanja, a to su turizam i ugostiteljstvo.

Galerija Potrošnja u Hrvatskoj - 1 Potrošnja u Hrvatskoj - 2 Supermarket - 3 +0 Supermarket - 4

Kada je u pitanju potrošnja, koronakrize kao da nema. Građani Hrvatske su ove godine potrošili ukupno 94 milijarde i 577 milijuna kuna. To je u odnosnu na prošlu godinu rast od gotovo 12 milijardi kuna, ali i dalje za milijardu kuna manje od 2019., godine prije krize, kada su potrošili 95 milijardi i 472 milijuna kuna.

Osobna potrošnja presudna je za gospodarski rast, a čini se da su Hrvati pustili kočnice i troše nemilice. Tako je po tom pitanju zabilježena potrošnja od 52 milijarde i 705 milijuna kuna. To je za oko pet milijardi kuna više u odnosu na prošlu godinu, a više se trošilo čak i u odnosu na 2019. Tada je potrošeno 49 milijardi 137 milijuna kuna.

Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Genijalan plan? Ministru Ćoriću sinula ideja kako da napokon sazna koliko je cijepljenih po ministarstvima

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Predsjednik sindikata nezadovoljan pregovorima: ''Umjesto da vlast preuzme odgovornost, ona ju prebacuje na poslodavaca''

Ugostiteljstvo i turizam i dalje se oporavljaju te je do sada je potrošeno više od sedam milijardi kuna. U istom je razdoblju 2019. godine, kada je turistička sezona bila rekorda, potrošeno 11 milijardi i 813 milijuna kuna.

Važno je napomenuti da upravo dolaze tri ključna mjeseca za osobnu potrošnju i punjene državne blagajne, a dobre trendove možemo pokvariti ako se pogorša epidemiološka situacija i naprasno prekine turistička sezona.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju