Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POPUSTILE KOČNICE

Kao da nema koronakrize: Hrvati troše nemilice, osobna potrošnja porasla za čak pet milijardi kuna

Aktualno Galerija Potrošnja u Hrvatskoj - 1 Potrošnja u Hrvatskoj - 1 Foto: DNEVNIK.hr Potrošnja u Hrvatskoj - 2 Potrošnja u Hrvatskoj - 2 Foto: DNEVNIK.hr Supermarket - 3 Supermarket - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Supermarket - 4 Galerija 1/4 >>
Hrvatsko gospodarstvo, sudeći po fiskaliziranim računima, dobro se oporavlja. No, pad se bilježi tamo gdje su uvijek velika očekivanja, a to su turizam i ugostiteljstvo.

Kada je u pitanju potrošnja, koronakrize kao da nema. Građani Hrvatske su ove godine potrošili ukupno 94 milijarde i 577 milijuna kuna. To je u odnosnu na prošlu godinu rast od gotovo 12 milijardi kuna, ali i dalje za milijardu kuna manje od 2019., godine prije krize, kada su potrošili 95 milijardi i 472 milijuna kuna.

Osobna potrošnja presudna je za gospodarski rast, a čini se da su Hrvati pustili kočnice i troše nemilice. Tako je po tom pitanju zabilježena potrošnja od 52 milijarde i 705 milijuna kuna. To je za oko pet milijardi kuna više u odnosu na prošlu godinu, a više se trošilo čak i u odnosu na 2019. Tada je potrošeno 49 milijardi 137 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PLAN IZNIO KOLEGI MINISTRU Genijalan plan? Ministru Ćoriću sinula ideja kako da napokon sazna koliko je cijepljenih po ministarstvima

Pročitajte i ovo Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Cijepljenje uvjet za potpore Predsjednik sindikata nezadovoljan pregovorima: ''Umjesto da vlast preuzme odgovornost, ona ju prebacuje na poslodavaca''

Ugostiteljstvo i turizam i dalje se oporavljaju te je do sada je potrošeno više od sedam milijardi kuna. U istom je razdoblju 2019. godine, kada je turistička sezona bila rekorda, potrošeno 11 milijardi i 813 milijuna kuna.

Važno je napomenuti da upravo dolaze tri ključna mjeseca za osobnu potrošnju i punjene državne blagajne, a dobre trendove možemo pokvariti ako se pogorša epidemiološka situacija i naprasno prekine turistička sezona.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene