Kad Vatreni pobjeđuju, Hrvati ne mare previše za novac. I tijekom ovog Europskog nogometnog prvenstva potrošnja raste, doduše ne kao prethodnih godina, no Vatreni su ipak dobri i za domaću ekonomiju.

Galerija


Kad na terenu nema vatrenog ludila nema ni potrošnje. Suveniri reprezentacije u središtu Zagreba nisu baš najtraženija roba. Tik uz navijačku zonu, na sajmu domaćih proizvođača hrane i pića, također nije bajna situacija. Turista je zbog korone, ipak manje.

Vezani članci Zoran Milanović Milanović bocnuo Srbiju zbog Tesle na kovanicama eura: "Boris je požrtvovno išao čelom tamo gdje se Milorad ne usudi čizmom" Boris Milošević Boris Milošević objašnjava zašto je ponosan zbog Tesle na kovanicama eura: "Hrvati su odabrali Srbina iz Hrvatske"

"Nadamo se da će biti bolje. Većinom dolaze domaći, ali ima i stranih, malo engleski, malo njemački", kazao je Jeronim za Dnevnik Nove TV . "A ide onako, vrućina nas ubija", dodao je Dražen iz Zagreba.

Koliko pobjede vatrenih znače za potrošnju pokazalo se 2018. godine. Tada su Hrvati u manje od tri tjedna potrošili trinaest milijardi kuna. Više nego za tradicionalno potrošački prosinac i blagdansku kupovinu. Ugostiteljski sektor tada je, za razliku od danas, trljao ruke. No živimo novo normalno.

"Kako koja utakmica, sve ovisi o utakmici, ali mi imamo puno kafića koji uopće nisu otvoreni jer nemaju terase", rekao je o popunjenosti ugostitelj iz Pule Ron Biteri.

Kad su Vatreni na Euru, Hrvati troše više - 4
Ron Biteri (Foto: DNEVNIK.hr)

Potrošnja hrane i pića sramežljivo raste. Prema podacima porezne uprave, na dan prve utakmice u odnosu na tjedan ranije, potrošeno je pet milijuna kuna više. U petak, kada je utakmica ipak bila u povoljnijem terminu, pojelo se i popilo za 53 milijuna kuna, osam više nego petak prije. Očekivano, kaže struka.

"Ne možemo u istom obujmu sudjelovati na utakmicama, niti su restorani i kafići otvoreni da se može biti unutra i vani i mislim da su ljudi i dalje pomalo uplašeni da se opuste, da slave i uživaju", zaključila je ekonomistica Maruška Vizek.

Uz hranu i piće, trpi i ostala potrošnja vezana za sportska natjecanja poput prodaje televizora i putnih aranžmana. Konačne brojke neće biti ni približne onima iz euforične 2018.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr