Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nogomet i ekonomija

Kad Vatreni pobjeđuju Hrvati troše više: Evo koliko smo potrošili na prve dvije utakmice, a koliko u euforična tri tjedna 2018.

Aktualno Galerija Kad su Vatreni na Euru, Hrvati troše više - 4 Kad su Vatreni na Euru, Hrvati troše više - 4 Foto: DNEVNIK.hr Kad su Vatreni na Euru, Hrvati troše više - 2 Kad su Vatreni na Euru, Hrvati troše više - 2 Foto: DNEVNIK.hr Kad su Vatreni na Euru, Hrvati troše više - 5 Kad su Vatreni na Euru, Hrvati troše više - 5 Foto: DNEVNIK.hr Kad su Vatreni na Euru, Hrvati troše više - 7 Kad su Vatreni na Euru, Hrvati troše više - 7 Foto: DNEVNIK.hr +4 Kad su Vatreni na Euru, Hrvati troše više - 6 Galerija 1/9 >>
Kad Vatreni pobjeđuju, Hrvati ne mare previše za novac. I tijekom ovog Europskog nogometnog prvenstva potrošnja raste, doduše ne kao prethodnih godina, no Vatreni su ipak dobri i za domaću ekonomiju.

Kad na terenu nema vatrenog ludila nema ni potrošnje. Suveniri reprezentacije u središtu Zagreba nisu baš najtraženija roba. Tik uz navijačku zonu, na sajmu domaćih proizvođača hrane i pića, također nije bajna situacija. Turista je zbog korone, ipak manje.

Pročitajte i ovo Uskršnja jaja - 4 Tradicionalno na stolu Jedemo ih manje, a plaćamo više: Uskrs bez njih teško da je moguć Novčanica od 50 eura 50 eura Nasjela na lažne eure: Policija podsjeća kako ih prepoznati

"Nadamo se da će biti bolje. Većinom dolaze domaći, ali ima i stranih, malo engleski, malo njemački", kazao je Jeronim za Dnevnik Nove TV . "A ide onako, vrućina nas ubija", dodao je Dražen iz Zagreba.

Koliko pobjede vatrenih znače za potrošnju pokazalo se 2018. godine. Tada su Hrvati u manje od tri tjedna potrošili trinaest milijardi kuna. Više nego za tradicionalno potrošački prosinac i blagdansku kupovinu. Ugostiteljski sektor tada je, za razliku od danas, trljao ruke. No živimo novo normalno.

"Kako koja utakmica, sve ovisi o utakmici, ali mi imamo puno kafića koji uopće nisu otvoreni jer nemaju terase", rekao je o popunjenosti ugostitelj iz Pule Ron Biteri.

Kad su Vatreni na Euru, Hrvati troše više - 4 Ron Biteri (Foto: DNEVNIK.hr)

Potrošnja hrane i pića sramežljivo raste. Prema podacima porezne uprave, na dan prve utakmice u odnosu na tjedan ranije, potrošeno je pet milijuna kuna više. U petak, kada je utakmica ipak bila u povoljnijem terminu, pojelo se i popilo za 53 milijuna kuna, osam više nego petak prije. Očekivano, kaže struka.

"Ne možemo u istom obujmu sudjelovati na utakmicama, niti su restorani i kafići otvoreni da se može biti unutra i vani i mislim da su ljudi i dalje pomalo uplašeni da se opuste, da slave i uživaju", zaključila je ekonomistica Maruška Vizek.

Uz hranu i piće, trpi i ostala potrošnja vezana za sportska natjecanja poput prodaje televizora i putnih aranžmana. Konačne brojke neće biti ni približne onima iz euforične 2018.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene