Suca su zbog slabijeg premjestili na poslove koje inače obavljaju sudski savjetnici, iako je s istim zdravstvenim stanjem do tada normalno obavljao svoj posao.


Na zagrebačkom Općinskom sudu vodi se neuobičajeni sudski spor u kojem sudac Županijskog suda Oliver Mittermayer tuži Republiku Hrvatsku zbog diskriminacije.

Vezani članci Kakav je položaj žena u društvu? - 2 Kakav je položaj žena u društvu? "Bitno je znati svoju vrijednost, ono što ti sam sebi značiš" Slika nije dostupna Invalidne djevojke otjerane iz salona jer plaše mušterije

Mittermayer je u tužbi koju je podnio u srpnju 2013. godine naveo kako ga je bivša predsjednica suda u rasporedu poslova kojeg je primio 10. svibnja 2010. godine odredila da kao sudac obavlja poslove istražnih radnji.

Sudac podnio ostavku zbog referenduma

To su inače poslovi koje obavljaju sudski savjetnici, a predsjednica suda se pozvala na rješenje Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, iako u njemu ništa takvog nije navedeno.

Mittermayer naime ima djelomičnu invalidnost zbog slabijeg vida, ali u dokumentaciji HZMO-a nigdje ne stoji da zbog toga ne može obavljati svoj posao.

'Djelomična invalidnost zbog slabijeg vida se ne može uzeti kao 'alibi' za takav način i poziciju smještaja u Istražni centar, obzirom na dugogodišnju postignutu normu i proizlazi jedini logični zaključak, da je posrijedi diskriminacija (stavljanje u nepovoljniji položaj bilo koje osobe), između ostalog i na osnovu invaliditeta prema članku 1. Zakona o suzbijanju diskriminacije, a tim zakonom se osigurava zaštita i promicanje jednakosti kao najviše vrednote ustavnog poretka', stoji u Mittermayerovoj tužbi.

Zanimljiv je podatak iz tužbe u kojoj Mittermayer ističe da je 2007. i 2008. godine u Istražnom centru zaduživan s najvećim brojem predmeta i ostvarenom preko stopostotnom normom, a već je faktično postojala invalidnost s prijedlogom liječnika za poštedu, a što nije poštivano, a sada je samo formalizirano.

Mittermayer traži naknadu neimovinske štete zbog diskriminacije u iznosu od 100.000,00 kn, sa zakonskom zateznom kamatom tekućom od 01. lipnja 2010. godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook