Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traži 100.000 kuna odštete

Sudac tužio RH zbog diskriminacije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suca su zbog slabijeg premjestili na poslove koje inače obavljaju sudski savjetnici, iako je s istim zdravstvenim stanjem do tada normalno obavljao svoj posao.

Na zagrebačkom Općinskom sudu vodi se neuobičajeni sudski spor u kojem sudac Županijskog suda Oliver Mittermayer tuži Republiku Hrvatsku zbog diskriminacije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Važna objava Nezakoniti otkazi, mobing, plaće na ruke... Izvješće koje prikazuje što se događa u Hrvatskoj Zašto se Dan žena slavi baš na 8. mart? 8. mart Zašto Dan žena slavimo baš na današnji dan?

Mittermayer je u tužbi koju je podnio u srpnju 2013. godine naveo kako ga je bivša predsjednica suda u rasporedu poslova kojeg je primio 10. svibnja 2010. godine odredila da kao sudac obavlja poslove istražnih radnji.

Sudac podnio ostavku zbog referenduma

To su inače poslovi koje obavljaju sudski savjetnici, a predsjednica suda se pozvala na rješenje Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, iako u njemu ništa takvog nije navedeno.

Mittermayer naime ima djelomičnu invalidnost zbog slabijeg vida, ali u dokumentaciji HZMO-a nigdje ne stoji da zbog toga ne može obavljati svoj posao.

'Djelomična invalidnost zbog slabijeg vida se ne može uzeti kao 'alibi' za takav način i poziciju smještaja u Istražni centar, obzirom na dugogodišnju postignutu normu i proizlazi jedini logični zaključak, da je posrijedi diskriminacija (stavljanje u nepovoljniji položaj bilo koje osobe), između ostalog i na osnovu invaliditeta prema članku 1. Zakona o suzbijanju diskriminacije, a tim zakonom se osigurava zaštita i promicanje jednakosti kao najviše vrednote ustavnog poretka', stoji u Mittermayerovoj tužbi.

Zanimljiv je podatak iz tužbe u kojoj Mittermayer ističe da je 2007. i 2008. godine u Istražnom centru zaduživan s najvećim brojem predmeta i ostvarenom preko stopostotnom normom, a već je faktično postojala invalidnost s prijedlogom liječnika za poštedu, a što nije poštivano, a sada je samo formalizirano.

Mittermayer traži naknadu neimovinske štete zbog diskriminacije u iznosu od 100.000,00 kn, sa zakonskom zateznom kamatom tekućom od 01. lipnja 2010. godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene