Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optužio ga Polančec

Sudac Turudić o navodnim vezama s HDZ-om

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudac Ivan Turudić sudi najveće slučajeve, predsjednik je državno-sudbenog vijeća kao i uskočkih sudaca.

Odnedavno je i vršitelj dužnosti predsjednika zagrebačkog Županijskog suda. Zbog toga ga mnogi smatraju trenutačno najmoćnijim sucem u državi, a sve njegove funkcije nespojivim u jednoj osobi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osmero u istražnom zatvoru Uskok objavio kako su dvije skupine uvozile luksuzne aute i varale na porezu: Državu ukupno oštetili za najmanje milijun eura USKOK Radio u Sisku i Zagrebu Muljali novcem stečajnih dužnika: USKOK podigao optužnicu protiv suca i stečajnih upravitelja

Turudić je sudac, predsjednik uskočkih sudaca, državnog sudbenog vijeća i odnedavno vršitelj dužnosti predsjednika zagrebačkog županijskog suda. Upravo ove posljednje dvije funkcije mnogi drže nespojivima jer zakon to ne dopušta.

Bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec nakon presude u slučaju studija optužio ga je i za povezanost s političkim vrhom HDZ-a. Turudić mu sada ponovno sudi u slučaju Podravka.

>> Turudić: Baš me briga o čemu su razgovarali Kosor i Polančec

'Nema nikakvih zakonskih niti moralnih dilema. Predsjednik suda ne može biti član DSV-a međutim V. D. predsjednik suda je sudac, to je sudac koji obavlja poslove sudske uprave privremeno dok se ne imenuje predsjednik suda. O tome je svoje rekao i Ustavni sud u jednome predmetu', naglasio je sudac Turudić.

U sudstvu već 20 godina

Tvrdi da iz DSV-a izlazi u veljači kada će se birati novi saziv. Za njegov streloviti uspon u pravosudnim tijelima mnogi upiru prstom u HDZ-ovog Vladimira Šeksa. Turudić uzvraća da je u sudstvu je već 20 godina.

'O utjecaju Vladimira Šeksa na hrvatsko pravosuđe, to je doista već izlizano, o tome doista ne želim ništa govorit, to su sve samo jedna zlonamjerna naklapanja', dodao je.

O Turudićevim funkcijama javno ne želi govoriti nitko iz udruge sudaca. Za spregu s politikom optužio ga je jedino Damir Polančec kojega je Turudić osudio na 15 mjeseci zatvora. Sudac se tada upustio u javnu prepirku s osuđenikom.

'Udruga hrvatskih sudaca je rekla svoje o tome. Dali su mi za pravo, ja nisam komentirao sudski postupak u tijeku nego sam komentirao objede na vlastiti račun. Ne na mene kao suca nego na mene kao osobu', pojasnio je sudac Turudić.

Polančecu Turudić sudi ponovno. Zahtjev za izuzećem u slučaju Podravka je odbijen. Prozivke da je trenutačno najmoćniji hrvatski sudac, odbacuje. Kaže da se samo trudi najbolje što može u obavljanju svojeg posla. A taj bi posao trebao biti neovisan od politike. Po tom pitanju hrvatsko sudstvo u očima Europske unije ne stoji najbolje.



 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene