Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

ESLJP je donio presudu u predmetu br. 10161/13 protiv Hrvatske na temelju tužbe što su ga prema članku 34 Konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda podnijele M. i M. (majka i njezina malodobna kći) 3. siječnja 2013.


Hrvatska mora s više od 25 tisuća eura obeštetiti djevojčicu i njezinu majku jer dulje od četiri godine njezino pravosuđe nije presudilo o skrbništvu po tužbi za zlostavljanje oca nad djetetom, čime je Hrvatska prekršila Konvencije kojima je pristupila, presudio je u četvrtak Europski sud za ljudska prava (ESLJP) u Strasbourgu.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Još 1565 zaraženih koronavirusom: U Dalmaciji pozitivan svaki treći testirani, situacija nije sjajna ni na sjeveru zemlje Koronavirus, ilustracija Zabilježeno 2627 novozaraženih, karlovačka bolnica od ponedjeljka radi samo za hitne i onkološke pacijente

ESLJP je donio presudu u predmetu br. 10161/13 protiv Hrvatske na temelju tužbe što su ga prema članku 34 Konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda podnijele M. i M. (majka i njezina malodobna kći) 3. siječnja 2013.

Europski sud osudio Italiju zbog lošeg tretmana migranata

"Sud utvrđuje da predmet nije riješen u više od četiri godine i tri mjeseca", stoji u presudi objavljenoj na službenim stranicama ESLJP-a.

Pozivajući se na druge predmete (primjerice Eberhard i M., te Kopf i Liberda protiv Austrije, no. 1598/06, §§ 46-49, 17 siječnja 2012.) ESLJP navodi da bi "samo činjenica" tako dugotrajnog postupka "bila dostatna da se utvrdi da tužena država nije postupila u skladu sa svojim obvezama prema članku 8 Konvencije" čak i u slučaju da predmet nije iziskivao veću žurnost od uobičajenog postupanja u vezi sa skrbništvom nad djetetom.

Presudom iz 2007. Općinski sud u Zadru je nakon razvoda bračnog para skrbništvo nad djevojčicom povjerio ocu I.M. prema preporuci psihologa, psihijatra i Centra za socijalnu skrb te konačnu presudu potvrdio 2008. godine.

Međutim, djevojčica je opetovano tražila da živi s majkom, bojala se od oca i prijavila zlostavljanje o čemu postoji liječnička i policijska dokumentacija.

Djetetov strah od oca potvrdili su 2011. na vještačenju stručnjaci iz Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež u Zagrebu koji su zapisali da je djevojčica "traumatizirano dijete s natprosječnim mentalnim sposobnostima, jakom samokontrolom, neurotizmom, učinkom depresije, hipersenzitivna, anksiozna s jakim kompelskom inferiornosti" te je u nje dijagnosticiran "diskretni tremor".

Djevojčica se počela i samoozljeđivati te je u jednom od idućih vještačenja zapisano je da je "dijete godinama opterećeno pregledima stručnjaka, sudskim procesima, intervjuima u centru za socijalnu skrb i da se nada da će konačno netko saslušati njezinu želju da živi s majkom jer od dobi od šest godina nesretna je što živi s ocem".

Kako je državno odvjetnišvo obacilo tužbe majke i djevojčice o tome da je otac zlostavlja, one su se žalile, a slučaj je bio podnesen i Ustavnom sudu koji nije prihvatio taj predmet.

Europski sud za ljudska prava presudio je da Hrvatska mora platitima oštećenima u roku od tri mjeseca ukupno 25.600 eura neimovinske štete te sudske troškove. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook