Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jurak, Barišić i Pavošević priznali krivnju

Sanader: Najlakše je priznati i reći 'rekao mi je Sanader'. Neće gledati taj film

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na pripremnom ročištu u slučaju 'Fimi media', na kojemu bi se trebao odrediti datum početka suđenja u najvećoj hrvatskoj korupcijskoj aferi, 'pala' su i prva očitovanja o krivnji.

Na ročištu zatvorenom za javnost, nešto iza 9 sati, došli su optuženi bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader, predstavnik HDZ-a Damir Sesvečan koji će na sudu predstavljati prvu političku stranku optuženu za korupciju, zatim bivši dužnosnici te stranke - rizničar Mladen Barišić, glasnogovornik vlade i šef izbornih stožera HDZ-a Ratko Maček, blagajnica Branka Pavošević, te vlasnica tvrtke Fimi media Nevenka Jurak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odbijen i HDZ Sud odbio ponovno procjenjivati vrijednost Sanaderovih umjetnina Slika nije dostupna Štedio na dnevnicama Sanader: U 20 godina nikada nisam platio ručak

Branka Pavošević, Nevenka Jurak i Mladen Barišić su priznali krivnju. Ivo Sanader i Ratko Maček su sve poricali. 'Neću komentirati postupak ali ću reći da je riječ o sličnom pristupu kao i kod prethodnih slučajeva.'

'Netko prizna da je kriv, da je počinio kazneno djelo, a onda samo kaže: 'To mi je rekao Sanader'. To ćemo dokazati u ovom postupku, da to tako nije bilo. Taj film ti sigurno neće gledati', rekao je novinarima Ivo Sanader.

Dvoje optuženih, Anita Lončar Papeš i Bojan Dimić, preko čijih tvrtki se također izvlačio novac iz državnih insititucija i tvrtki u HDZ-ov 'crni fond', priznali su krivnju te su temeljem nagodbe s USKOK-om osuđeni na 11, to jest 6 mjeseci zatvora i povrat ukupno 3,8 milijuna kuna državi.

Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović kazao je da su na pripremnom ročištu obrana i USKOK razmijenili dokazne prijedloge o kojima će se sutra očitovati, nakon čega će predsjednica sudskog vijeća Ivana Čalić odlučiti koje će dokaze izvoditi na glavnoj raspravi. 

'Osim toga, u skladu sa Zakonom o kaznenom postupku, dali smo osvrt na dokaze protivne strane. S jedne strane je optužba navela na koje se dokaze poziva uz tvrdnju da se optužnica temelji na zakonu i da imaju dokaze da su optuženici počinili kaznena djela, dok smo mi naravno upirali na dokaze koji to demantiraju i dali svoje viđenje činjeničnog stanja koje je u opreci s tužiteljstvom', kazao je Prodanović.

Obrana predložila 200, tužiteljstvo 349 svjedoka

Dodao je da je obrana predložila oko 200 svjedoka, a tužiteljstvo 349. No, na suđenju se svi oni ne bi trebali neposredno ispitivali jer bi se u nekim slučajevima čitali njihovi iskazi iz istrage. Svjedoke, međutim, nisu predlagali odvjetnici Mladena Barišića i Nevenke Jurak, jer, po riječima odvjetnika Ante Madunića, nakon priznavanja krivnje to nije imalo smisla.

'Iako nismo postigli nikakav sporazum ne možemo se maknuti od takve obrane obzirom da je ona bila istinita i da nam je to najvažnija olakotna okolnost', kazao je Madunić. Dodao je i da s obzirom na priznanje njegova branjenika Barišića nije sporno da će on na kraju biti osuđen.

Damir Sesvečan, predstavnik HDZ-a - prve hrvatske političke stranke koja se našla na optuženičkoj klupi kao pravna osoba, ustvrdio je da predsjedništvo HDZ-a nije imalo saznanja o nikakvim kriminalnim radnjama koje im se stavljaju na teret jer, među ostalim, o niti jednoj od spornih odluka nije raspravljalo. Kazao je i da je HDZ u ovom slučaju također i oštećena strana jer, između ostalog, trpi i učestalu političku štetu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene