Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Presuda u 12:30

Fimi media: Pokajnicima ukupno 17 mjeseci zatvora i moraju vratiti novac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na zagrebačkome Županijskom sudu je počelo pripremno ročište za slučaj 'Fimi media'. Suradnici Nevenke Jurak se nagodili s USKOK-om, a Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović sumnja u vjerodostojnost njihovih iskaza.

U zgradu Županijskog suda stigli su Ivo Sanader, Ratko Maček, Branka Pavošević, Nevenka Jurak, Mladen Barišić, a u ime HDZ-a Damir Sesvečan.

Pročitajte i ovo Državno odvjetništvo Republike Hrvatske - 2 Zlouporaba položaja i ovlasti USKOK pokrenuo istragu protiv zamjenice općinskog državnog odvjetnika u Zagrebu Slika nije dostupna Suđenje Sanaderu Nina, Thompson i Mišo - Prisjetite se njihovih svjedočenja u aferi Fimi media!

Prvi dan pripremnog ročišta kratko je trajao, oko 20-ak minuta. Izdvojen je postupak za dvoje suradnika Nevenke Jurak, Anite Lončar-Papeš i Bojana Dimića koji su se nagodili s USKOK-om. Njihov je odvjetnik novinarima rekao da je to bila za njih jedina opcija.

Aniti Lončar-Papeš i Bojanu Dimiću izrečena je presuda u 12 sati i 30 minuta. Lončar-Papeš je osuđena na 11 mjeseci zatvora i mora vratiti  2 milijuna kuna. Bojan Dimić je oduđen na 6 mjeseci zatvora i mora vratiti 1.8 milijuna kuna.

Na upit hoće li njegova branjenica Anita Lončar Papeš biti svjedok na suđenju, odvjetnik Mitko Naumovski rekao je kako smatra da njezino svjedočenje nije potrebno, ali da će se ona odazvati ako netko to predloži.

USKOK-ova tužiteljica Željka Mostečak kazala je da su potvrđene i nagodbe s optuženim tvrtkama Anite Papeš Lončar 'Ani Lon' koja će morati platiti 15.000 kuna te Dimićevom tvrtkom koja se prema nagodbi 'gasi'. Preko te dvije tvrtke i tvrtke 'Fimi media' po kojoj je afera dobila ime 'izvučeno' je, prema optužnici, više od 70 milijuna kuna iz državnih institucija i ministarstava.

USKOK-ova tužiteljica nije željela komentirati hoće li biti još nagodbi u slučaju 'Fimi media' niti otkriti dokazne prijedloge USKOK-a. 'Dopustite da te prijedloge prvo iznesemo sudu', kazala je.

Pripremno ročište se nastavlja sutra kada bi se na sudu trebali pojaviti ostali optuženi u najvećoj hrvatskoj korupcijskoj aferi - Sanader, bivši dužnosnici te stranke - rizničar Mladen Barišić, glasnogovornik vlade i šef izbornih stožera HDZ-a Ratko Maček, blagajnica Branka Pavošević, vlasnica marketinške tvrtke 'Fimi media' Nevenka Jurak te Damir Sesvečan, predstavnik HDZ-a, prve političke stranke optužene za korupciju.

Odvjetnici bivšeg premijera, koji se prema optužnici osobno okoristio s 15 milijuna kuna, najavili su da obrana planira predložiti 50-ak svjedoka, što je bitno manje u odnosu na tužiteljstvo. Nisu željeli otkriti hoće li kao svjedokinja biti predložena i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor.

Optužnica u slučaju 'Fimi media' s više od 500 stranica jedna je od najopsežnijih u povijesti hrvatskoga pravosuđa.
Optužnicom nisu obuhvaćeni ministri i šefovi javnih poduzeća koji su isplaćivali novac preko Fimi medije. USKOK je najavio da će protiv njih pokrenuti poseban postupak.

Odvjetnik Ive Sanadera, Čedo Prodanović, novinarima je rekao da sumnja u iskaze Anite Lončar-Papeš i Bojana Dimića te da će zatražiti provjeru vjerodostojnosti njihovih iskaza. Dodao  je da očekuje da će biti još nagodbi, pri čemu je mislio na Branku Pavošević, Nevenku Jurak i Mladena Barišića. Pripremno ročište se nastavlja sutra prema rasporedu.

>> HDZ-ovi odvjetnici: Imamo argumente za rušenje optužnice

Za pripremno ročište predviđena su tri dana. Iza zatvorenih vrata odlučiti će se i o dokazima koji će se izvesti na suđenju, u kojemu se prvi put tereti i jednu političku stranku. HDZ je optužen da je svoj tzv. crni fond punio novcem 'izvučenim' iz državnih institucija i ministarstava preko privatne tvrtke Fimi medije po kojoj je slučaj i dobio ime.

Po optužnici u 'crni fond' HDZ-a se slilo 31,6 milijuna kuna

Riječ je o jednoj od najvećih korupcijskih afera u kojoj su, uz Sanadera i HDZ kao pravnu osobu, optuženi bivši dužnosnici te stranke - rizničar Mladen Barišić, glasnogovornik vlade i šef izbornih stožera HDZ-a Ratko Maček i blagajnica Branka Pavošević, zatim vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak, dvoje njezinih suradnika Anita Lončar-Papeš i Bojan Dimić te njihove tvrtke Fimi media, Ani-Lon i Onida.

Po optužnici, Sanader se osobno okoristio s 15 milijuna kuna, a u HDZ-ov 'crni fond' od 2003. do 2009. nezakonito se slilo 31,6 milijuna kuna. Sumnja se da je dijelom tog novca donedavno vladajuća stranka financirala i svoje izborne kampanje. HDZ će na suđenju zastupati odvjetnici Davorin Budin i Tomislav Penić, a predstavljati Damir Sesvečan. Odvjetnici HDZ-a izjavili su nakon potvrđivanja optužnice da imaju 'devet jakih argumenata' za sudsko rušenje optužnice. Smatraju da je USKOK pogriješio jer je HDZ kao političku stranku poistovjetio s trgovačkim društvom najnižeg oblika s jednim vlasnikom i jednom odgovornom osobom. (D. Ma./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene