Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Flego traži smjenu šefice hitne

Slučaj žene koja je umrla pred vratima hitne: Svi protokoli su poštovani!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručno vijeće ocijenilo je da je hitna pomoć u Umagu poštovala sve protokole, a postupci djelatnika bili su u skladu s pravilima struke, priopćio je danas Zavod za hitnu medicinu Istarske županije u vezi sa smrću 74-godišnjakinje pred zatvorenim vratima te ustanove.

Margarita Klaj iz sela Jeci, u blizini Petrovije, umrla je 21. lipnja pred zaključanim vratima hitne pomoći u Umagu, a ravnateljica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Istarske županije dr. Ksenija Družetić-Božić rekla je da su vrata bila zatvorena zato što su obje ekipe hitne pomoći bile na intervencijama na terenu.

Pročitajte i ovo Ryanaira zrakoplov Drama u zračnoj luci Tragična smrt na nebu: Putnik preminuo od na letu Ryanaira, s njim bila i trudna supruga Ilustracija Strašno otkriće VIDEO Prolaznik se šokirao kada je vidio aligatora kako u ustima drži - tijelo žene

Stručno vijeće na temelju već utvrđenih činjenica zaključilo je kako su medicinska prijavno-dojavna jedinica i timovi službe hitne medicine poštovali sve protokole, postupili u skladu s pravilima struke te radili posao za koji su i osnovani - pružali hitnu medicinsku skrb, stoji u današnjem priopćenju Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije.

Zavod ističe i da su 'sve raspoložive ekipe, a za Umag su to dvije ekipe s liječnikom, bile su na hitnim intervencijama'.

>> Žena preminula ispred zaključane Hitne u Umagu!

Stručno vijeće podupire rad Ksenije Družetić-Božić i njezin način organizacije i vođenja ustanove te oštro osuđuje medijske istupe pojedinaca koji su apsolutno neutemeljeni, nestručni i zlonamjerni, priopćio je Zavod za hitnu medicinu Istarske županije.

Napominje da je organizacija i raspored timova službe hitne medicine u Istarskoj županiji u skladu s ugovorom s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje te ugovorenim nadstandardom službe hitne medicine na području županije.

Osim toga, od ožujka 2013. uveden je i dodatni, drugi pokretni tim radi što kvalitetnijeg pružanja pomoći i što bržeg dolaska na mjesto intervencije, priopćeno je.

Stručno vijeće izražava žaljenje obitelji gospođe koja je umrla, no služba hitne medicine u tom je trenutku učinila sve što može, stoji u priopćenju Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije.

Umaški čelnici ipak krive šeficu hitne

Nakon smrti 74-godišnje Umažanke danas je u priopćenju čelništvo Umaga upozorilo kako je to već treći takav incident na području grada Umaga, a razlog tome je nefunkcioniranje sustava hitne medicinske pomoći.

Prije reforme toga sustava u umaškoj ispostavi hitne medicinske pomoći (HMP) neprekidno su dežurala dva tima T-1 (liječnik, medicinska sestra/tehničar, vozač), a po potrebi bi se angažirao i dodatni tim iz reda zaposlenih u Domu zdravlja.

Provedenom reformom umaški HMP ostao je bez dva tima T-1, zbog čega su Umag i ostali gradovi i općine Bujštine sklopili Ugovor o sufinanciranju hitne medicinske pomoći iznad standarda s Istarskom županijom i Zavodom za hitnu medicinu Istarske županije.

Iz sredstava koje uplaćuju gradovi i općine te iz sredstava koje osigurava županija isplaćuju se plaće za dodatnih četiri ili pet doktora medicine za umaški HMP, kaže se u priopćenju.

Dodatna otežavajuća okolnost za Umag je udaljenost od najbliže bolnice u Puli ili Rijeci, zbog čega se gradsko čelništvo zalaže za korištenje usluga Opće bolnice Izola, što će morati dodatno platiti.

'S naše strane poduzeli smo sve da se takav ugovor potpiše i vjerujemo da će se to idućih mjeseci i desiti. Međutim, potpisivanjem neće biti riješeni svi postojeći problemi, ako na terenu nemamo dovoljno timova koji će pacijenta moći pravovremeno prevesti do Izole'.

Umaški čelnici također problem vide i u čelnoj osobi Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, Kseniji Družetić-Božić, jer tvrde da se 'pokazala kao osoba koja zatvara oči pred problemima i koja nije spremna za suradnju'.

Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Istarske županije optužuju da je u listopadu prošle godine 'jednostrano prekršila odredbe potpisanog Ugovora i HMP-u Umag uskratila jedan tim T-1 tijekom radnog tjedna', s obrazloženjem da želi osigurati da svi zaposleni mogu do Božića iskoristiti svoje godišnje odmore, a da će nakon toga umaški HMP ponovno imati dva tima T-1 kroz 24 sata.

Međutim, bez ikakvog objašnjenja taj rok navodne privremene organizacije rada Družetić-Božić samovoljno je produžila do 1. svibnja ove godine, tako da je pola godine HMP Umag funkcionirao s jednim timom T-1 manje, kaže se u priopćenju.

Flego traži smjenu šefice hitne

Ministar zdravlja Rajko Ostojić zbog slučaja smrti pacijentice u Umagu pred vratima Hitne pomoći poslao je stručni i inspekcijski nadzor, a istarski župan Valter Flego najavio je da će još tijekom današnjeg dana zatražiti smjenu ravnateljice Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Istarske županije Ksenije Družetić-Božić.

Ministar Ostojić u izjavi za Hrvatski radio ocijenio je zanimljivim da se takav slučaj po drugi put događa u istome gradu i županiji. Nakon nadzora, rekao je, dat će svoje mišljenje ocijelom slučaju.

'Prije dvije godine desio se sličan slučaj i zanimljivo je da u cijeloj Hrvatskoj se to dešava na istom mjestu i istoj županiji. Dakle, nigdje drugdje diljem Hrvatske nisu zabilježeni slični slučajevi i zbog toga smo poslali i stručni i inspekcijski nadzor. Dat ću svoje mišljenje čim dobijemo i jedan i drugi nadzor', rekao je Ostojić za HR.

Istarski župan Valter Flego najavio je pak da će zatražiti smjenu ravnateljice Družetić-Božić. 'Kao župan od ravnateljice ću tražiti stavljanje mandata na raspolaganje i to još tijekom današnjeg dana kako bismo mogli imenovati novog vršitelja dužnosti. Istarska županija tražit će izmjene propisa koje će omogućiti da gradovi odnosno jedinice lokalne uprave samostalno mogu organizirati i unaprijediti sustav hitne medicinske pomoći', rekao je Flego za HR.

Zavod za hitnu medicinu Istarske županije je povodom smrti 74-godišnjakinje pred zatvorenim vratima te ustanove danas priopćio da je hitna pomoć u Umagu poštivala sve protokole.

'Stručno vijeće ocijenilo je da je hitna pomoć u Umagu poštovala sve protokole, a postupci djelatnika bili su u skladu s pravilima struke', priopćio je Zavod.

Margarita Klaj iz sela Jeci, u blizini Petrovije, umrla je 21. lipnja pred zaključanim vratima hitne pomoći u Umagu, a ravnateljica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Istarske županije Ksenija Družetić-Božić rekla je da su vrata bila zatvorena zato što su obje ekipe hitne pomoći bile na intervencijama na terenu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene