Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza stručnjakinje za komunikaciju

'Ovo je bio najbolji govornički nastup do sada'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Očito je da je Kolinda Grabar Kitarović bila emotivna, ali je za vrijeme svog inauguracijskog govora zadržala smirenost i samouvjerenost, naglašava stručnjakinja za komunikaciju dr.sc. Gabrijela Kišiček.

'Ovo je bio najbolji govornički nastup Kolinde Grabar Kitarović do sada', rekla je za portal Dnevnik.hr stručnjakinja za komunikaciju dr.sc. Gabrijela Kišiček koja je govore i medijske istupe nove predsjednice pratila od samog početka kampanje. 'Izvedbom i sadržajem je bila uvjerljiva. Govor je bio vrlo figurativan, a Kolinda Grabar Kitarović pokazala je govorničko samopouzdanje kao nikad do sad', pojašnjava dr.sc. Kišiček i dodaje da je bila smirena, svečana i, govorno elegantna i visokog govorničkog stila.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Novo vrijeme' Karamarko: Inauguracija Grabar Kitarović velik dan za Hrvatsku Slika nije dostupna Medji iz BiH 'Suze i spektakl na inauguraciji'

Grabar Kitarović prisegnula na dužnost sa suzama u očima: 'Vjerujem u te zemljo moja Hrvatska'

Inauguracijski govor inače spada pod svečane govore gdje se otkrivaju stajališta i smjernice te naglasci budućega rada. Retorički gledano, kaže naša stručnjakinja, okosnica govora bile su vrijednosti. 'U takvim govorima nema uvjeravanja, argumentacije već se ističu toposi – mjesta zajednička svim ljudima. I upravo je takav bio govor Grabar Kitarović.

Nacionalni interesi, poštivanje prošlosti i optimističan pogled u budućnost bili su okosnica govora. Poštivala je slijed govora od prošlosti prema budućnosti pa je tako zahvalila svima koji su dali život za Hrvatsku, potom je zahvalila prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, ali i svim bivšim predsjednicima i zatim se okrenula budućnosti koju je bazirala na nekoliko ključnih točaka – nacionalni ponos, domoljublje i zajedništvo, gospodarstvo, investicije, obrazovanje na temelju kojih želi da se razvija budućnost Hrvatske.

VIDEO Poznato je i zašto djeca nove predsjednice nisu bila na inauguraciji

Osvrnula se i na važnost oružanih snaga hvaleći ih i ističući njihov angažman u Afganistanu i drugim mirovnim misijama u svijetu. Posebno je naglasila i vanjsku politiku, odnosno zaštitu nacionalnih manjina te važnost dobrih odnosa sa susjednim državama. Peta ključna točka bila je pružanje bolje budućnosti mladima i obrazovanim ljudima,a govor je završila naglašavanjem kulturne tradicije i bogate baštine istaknuvši kako je njezina dužnost promicati i štititi povijesnu ostavštinu.

'Retorički gledano, Kolinda Grabar Kitarović održala je izvrstan inauguracijski govor u kojem je ponovila svoja osnovna stajališta koja su nam otprije poznata, dodatno ih naglasila te je kroz govor izrazila svoju osobnost. A ona je bila retorički skromna kada je rekla da se neće libiti tražiti savjet od svojih prethodnika te da će možda i pogriješiti ali da će tada to i priznati te ispraviti. Ovime se pokazala kao ejdna otvorena i odgovorna predsjednica s optimističnim pogledom u budućnost', kaže stručnjakinja za komunikaciju dr.sc. Gabrijela Kišiček.

Svoj inauguracijski govor, koji je trajao 20 minuta, nova je predsjednica Hrvatske efektno završila citatom: 'Vjerujem u te zemljo moja Hrvatska!'


 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene