Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza u Francuskoj

'Ako se napadi nastave moglo bi doći do kontra-reakcije, za Europu bi to bila katastrofa'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV bio je stručnjak za geopolitiku profesor Vlatko Cvrtila koji je komentirao terorističke akcije u Francuskoj.

Što se iz ovih povezanih slučajeva može iščitati - zna se za petero terorista, može li se pretpostaviti ima li ih još u njihovoj ćeliji?

Može se pretpostaviti. To možemo zaključiti iz prethodnih upozorenja obavještajnih službi – da može doći do terorističkih napada i da će te napade vjerojatno izvoditi oni koji su bili povezani s akcijama ISIL-a. Bili su u njihovim postrojbama u Siriji, vratili su se u Francusku obučeni su za terorističke akte i možemo očekivati da će se to nastaviti u budućnosti. Naravno, jedan dio tih pojedinaca je pod kontrolom tajnih službi, ali očito se ne može sve pokriti.

MI 5 upozorava na moguće nove napade na Zapadu.

Ne samo oni nego i neke bliskoistočne obavještajne službe su upozorile da se spremaju teroristički napadi. Apostrofirali su Francusku ali i druge države EU. Sva ta upozorenja su trebala pridonijeti da cijeli sigurnosni sustav bude u većoj pozornosti. U Francuskoj vidimo da su se dogodili određeni propusti, pogreške u procjenama. Za prijetnje listu se znalo i tu se trebalo nešto više poduzeti da se ovako nešto ne bi dogodilo.

Pročitajte i ovo Boris Pistorius, njemački ministar obrane Ukrajina, kamen spoticanja Iz Njemačke stigla reakcija na Macronovu kritiku: "Rasprava oko toga tko je kukavica ne donosi nam ništa" Slika nije dostupna Uspjela pobjeći Za djevojkom napadača iz židovske trgovine raspisana tjeralica

VIDEO Dio talaca oslobođen, otmičar ubijen, njegova pomagačica uspjela pobjeći

Što sada Zapad očekuje?

Sva ova upozorenja govore da bi se teroristički napadi mogli nastaviti. Ali ne samo oni. Najveći je strah u Europi da se ne stvori neka kontra-reakcija prema islamskim zajednicama. Ovo je vrlo osjetljivo razdoblje gdje se javnost dosta mobilizirala u anti-imigracijskim politikama, posebno se te zajednice apostrofiraju, u Francuskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji... Ako se teroristički napadi nastave moglo bi doći do kontra-reakcije,a to bi bila katastrofa za Europu.

Jučer ste rekli da se Francuska očito nije najbolje snašla u ovim okolnostima. Koji su glavni propusti?
Prvo, imali su obavještajne procjene da bi se nešto ovako moglo dogoditi. Drugo, znali su da oni koji su bili u Siriji mogu biti opasnost. Svi napadači su očito bili poznati policiji, znači da su pogriješili u obavještajnoj procjeni. Nakon tri dana uspjeli su riješiti situaciju. Napadači su se kretali gotovo slobodno. Nakon svih ovih ozbiljnih propusta, da sam građanin Francuske pitao bih se može li me sustav zaštiti. To stvara psihozu, a propusti koje su učinili strah kod građana.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene