Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Politolog Vedran Obućina za Dnevnik.hr komentirao je sinoćnje događaje koji su uzdrmali Europu.


Politolog Vedran Obućina, specijaliziran za Bliski istok i islamski svijet za Dnevnik.hr komentirao je jučerašnje napade u Berlinu i Zürichu te ubojstvo ruskog veleposlanika u Ankari.

Vezani članci Policija, ilustracija Ubojstvo kod Slatine: Ubio muškarca (64) pa pucao na policiju Ubojstvo kod Vinkovaca - 4 Strava kod Vinkovaca: Hladnim oružjem ubio ženu, policija ga uhitila

Kazao je kako ne vjeruje da su napadi povezani. 

"Situacija u Turskoj potpuno je drugačija od onog što se događa u Europi", kazao je Obućina.

Sigurnost u Turskoj ozbiljno ugrožena

Na pitanje kako će ubojstvo ruskog ambasadora u Ankari utjecati na rusko-turske odnose, Obućina odgovara kako je rušenje ruskog vojnog zrakoplova pokazalo Turskoj da njoj nije u cilju zaoštravati odnose s Rusijom.

"Danas se u Moskvi sastaju ministri Turske, Rusije i Irana, što je pokazatelj da će Turska i dalje funkcionirati prema trenutačnim planovima, to jest prema dogovoru sa svim stranama u sirijskom sukobu. Političko rješenje sukoba u Siriji može biti loše po turske interese u Siriji i zato u Turskoj postoji mnogo nezadovoljnih. Kolektivna situacija, kad govorimo o sigurnosti, u toj je zemlji vrlo ozbiljna", rekao je Obućina.

Erdogan pozvao na mobilizaciju

Podsjetio je kako je Erdogan nedavno pozvao na nacionalnu mobilizaciju.

"Mogli bismo očekivati da se u dijelu Turske ili u cijeloj zemlji uvede vojni poredak. Ovog mjeseca bila su tri napada u Turskoj. Ta je zemlja danas vrlo nestabilna, a je li ovo bio sigurnosni propust ili se radi o namjernoj sabotaži dijela turskih redarstvenih snaga, to će se tek vidjeti. Turskim vlastima sada nikako ne odgovara zaoštravanje odnosa s Rusijom, barem dok Donald Trump ne postane predsjednik SAD-a", kazao je Obućina.

Teror nema vjere ni bilo kakva obilježlja

Za napad u Berlinu kazao je kako je riječ o simboličkom napadu na kršćanstvo.

"Naravno da postoji simbolika u sinoćnjem napadu koji se dogodio baš na božićnom sajmu što je simbolički pokazatelj napada na Zapad i kršćanstvo. Ekstremisti žele održavati tenzije između zapada i islama, iako se ovdje tadi o čistom teroru koji nema ni vjere niti bilo kakva druga obilježlja", kazao je Obućina.