Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UBIJEN RUSKI VELEPOSLANIK U TURSKOJ

Napadač je bio policajac, Rusija ubojstvo tretira kao teroristički čin

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski veleposlanik u Turskoj ranjen u ponedjeljak u oružanom napadu u Ankari umro je od zadobivenih ozljeda, prenijele su agencije.

19:00 Američki State Department priopćio je da osuđuje napad na ruskog veleposlanika u Ankari. "Osuđujemo bilo koji oblik nasilja, bez obzira odakle potječe", stoji u priopćenju kojeg prenose svjetski mediji.

Pročitajte i ovo Teroristi u Crocus City Hallu u Moskvi - 2 Mučnih 90 sekundi užasa "Ubijte ih bez milosti, dolazimo u ime Boga": Islamska država objavila zatrašujuću snimku napada u Moskvi Ruski predsjednik Vladimir Putin i savastopoljski upravitelj Mikhail Razvožajev Pogođeni ciljevi Ukrajina tvrdi da je u napadima pogodila ruske brodove, Rusi tvrde: "Samo su im oštećeni prozori"

18:59 Ruski predsjednik Vladimir Putin trenutno proučava izvješća o napadu, očekuje se da će uskoro dati izjavu.

18:56 "Ne zaboravite Alep! Ne zaboravite Siriju! Dok god naša braća nisu sigurna, neće te niti vi uživati u sigurnosti. Tkogod je sudjelovao u ovoj opresiji, platit će, jedan po jedan. Samo će me smrt odvući odavde", riječi su koje je izvikivao napadač, a koje prenose strani mediji.

18:50 Turski mediji prenose da je ubijeni napadač na ruskog veleposlanika zapravo bio pripadnik policijske jedinice za suzbijanje nereda, rođen 1994. godine i školovan u Izmiru. Njegovo ime je Mevlut Mert Altintas.

Komersant prenosi da je Ruskog veleposlanika Karlova ubio čovjek koji je kod sebe imao policijsku iskaznicu. Na izložbi je bio pripadnik osiguranja.

Svjedoci kaže da je ispucao četiri ili pet metaka, koji su pogodili veleposlanika Karlova i još najmanje troje ljudi.

18:40 RT prenosi kako Rusija ubojstvo svojeg veleposlanika u Ankari tretira kao teroristički napad.

18:28 Na društvenim mrežama pojavila se i snimka na kojoj se vidi trenutak kad je napadač upucao ruskog veleposlanika u leđa. Snimka je uznemirujućeg karaktera i Dnevnik.hr je neće prenositi ali je iz nje bilo vidljivo da je s više hitaca pogodio veleposlanika Karlova s leđa te nastavio pucati i dalje.

Napadač je nakon toga više puta povikivao "Allahu akbar" i vikao da je to osveta za Alep. Pištoljem je baratao poput profesionalca te ga nekoliko puta uperio i prema ostalim posjetiteljima izložbe.

Motiv nepoznat

Motiv napadača na ruskog veleposlanika Andreja Karlova Genadijeviča u Ankari zasad nije poznat, a ruski veleposlanik prebačen je u bolnicu, prenosi RTS.

Karlov je ranjen hicem iz pištolja dok je držao govor tijekom otvorenja izložbe, priopćilo je rusko veleposlanstvo u Ankari te dodalo da vjeruju da je riječ o napadu radikalnih islamista, prenosi Hurriyet.

Napad se dogodio dan prije zakazanog posjeta turskog premijera Mevluta Cavusoglua Moskvi, gdje treba obaviti razgovore s ruskim i iranskim kolegama.

Privatna televizija NTV prenosi da u napadu ima i ranjenih osoba.

Reporter Hurriyeta, Hasim Kilic, izvještava da je napadač prvo pucao u zrak, a nakon što se većina okupljenih razbježala, naciljao je Karlova i nastavio pucati. Snimke koje je objavio dnevni list Hurriyet pokazuju najmanje dvojicu muškaraca kako leže na tlu, a jedan muškarac prijeti vatrenim oružjem.

Turski specijalci ubili su napadača u međuvremenu, prenose ruski mediji.

Napad se dogodio nakon dana prosvjeda u Turskoj zbog uloge Rusije u Siriji, iako sada službena Moskva i Ankara surađuju kako bi se provela evakuacija civila iz Alepa.

Napad se dogodio u velikom izložbenom prostoru Cagdas Sanatlar Merkezi u četvrti Cankaya u Ankari gdje je smještena većina stranih veleposlanstava, uključujući rusku.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene