Obavijesti Video Pretražite Navigacija
održan okrugli stol

Stručnjaci: "Svako četvrto dijete u Hrvatskoj žrtva je digitalnog nasilja"

Lucija Vejmelka, Ida Prester, Katarina Jonev Ćiraković, Guido Fluri, Iva Turčin, Tomislav Ramljak, Marija Crnković
Lucija Vejmelka, Ida Prester, Katarina Jonev Ćiraković, Guido Fluri, Iva Turčin, Tomislav Ramljak, Marija Crnković Justice Initiative
Aktualno Galerija Izložba SHAME Izložba SHAME Foto: Justice Initiative Lucija Vejmelka, Ida Prester, Katarina Jonev Ćiraković, Guido Fluri, Iva Turčin, Tomislav Ramljak, Marija Crnković Lucija Vejmelka, Ida Prester, Katarina Jonev Ćiraković, Guido Fluri, Iva Turčin, Tomislav Ramljak, Marija Crnković Foto: Justice Initiative Tomislav Ramljak Tomislav Ramljak Foto: Justice Initiative +0 Guido Flur Galerija 1/4 >>
U petak je u Zagrebu održan okrugli stol "Svaka sekunda je važna: Učinimo internet sigurnim za djecu".

Na okruglom stolu sudjelovali su Tomislav Ramljak iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu i Centra za sigurniji internet, Iva Turčin iz A1 Hrvatska, Marija Crnković iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba, dok je profesorica s Pravnog fakulteta, Lucija Vejmelka prezentirala rezultate istraživanja deShame Hrvatska.

"Sadržaj zlostavljanja djece kruži alarmantnom brzinom. U 2021. godini bilo je 32 milijuna prijava sa sumnjom na seksualno iskorištavanje djece na internetu diljem svijeta. To su šokantne brojke, jer iza svake fotografije stoji zlostavljanje jednog djeteta. Problem nije daleko, nije riječ o SAD-u, Aziji ili Africi. Sama Europa je postala središte kada je riječ o širenju slika zlostavljanja. Preko 60% svjetskog sadržaja seksualnog zlostavljanja djece pohranjeno je na poslužiteljima unutar EU-a", istaknuo je Guido Fluri, osnivač Justice Initiative, organizacije koja je organizirala i okrugli stol.

"Iza svake slike ili video zapisa je stvarna patnja djeteta, koja je možda počela samo prvom porukom na društvenim mrežama. Mnogo toga možemo napraviti da se zastrašujući niz zlostavljanja djece smanji i konačno zaustavi. Kao društvo smo odgovorni i moramo napraviti više u prevenciji i zaštiti djece na internetu", rekao je Tomislav Ramljak, voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu i Centra za sigurniji internet.

Pročitajte i ovo Borba protiv melanoma - 4 Rano otkrivanje Zabrinjavajuće! U danu otkriveno 10 melanoma te 62 sumnje na maligne bolesti na Korčuli i Pelješcu

Prvi korak borbe protiv zlostavljanja djece na internetu je osvijestiti koliko je situacija zabrinjavajuća i uspostaviti sustave prevencije i zaštite djece i mladih.

Jedan od načina borbe je i peticija koja se provodi, a koja je u Hrvatskoj do sada prikupila preko 20.000 potpisa, sve s ciljem da se izrazi podrška prijedlogu uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o utvrđivanju pravila za sprečavanje i suzbijanje seksualnog zlostavljanja djece. Predložena pravila obvezivala bi pružatelje da otkriju, prijave i uklone materijal seksualnog zlostavljanja djece na svojim uslugama. Prijedlog bi trebao biti na glasanju tijekom jeseni ove godine, a svoju podršku izrazili su i zastupnici u Europskom parlamentu Karlo Ressler te Sunčana Glavak, koji ističu važnost uvođenja strožih pravila.

"Seksualno zlostavljanje teško je kazneno djelo, koje ima dalekosežne i ozbiljne doživotne posljedice za žrtve. U mnogim slučajevima djecu seksualno zlostavljaju osobe koje poznaju i u koje imaju povjerenja te o kojima ovise. To je ujedno jedan od razloga zašto je takva kaznena djela teško spriječiti i otkriti. Danas djeca više vremena provode na internetu. S jedne strane to im je omogućuje edukaciju i održavanje kontakta s vršnjacima, dok s druge strane vreba povećani rizik od ostvarivanja kontakta s internetskim predatorima", piše u priopćenju Justice Intiative.

Pročitajte i ovo Zapadni kolodvor 29,2 milijuna eura Privremeno se zatvara Zapadni kolodvor: Vlakovi će moći voziti do 120 km/h

Izložba o žrtvama zlostavljanja u djetinjstvu otvorena u Tehničkom muzeju

Zlostavljanje se može dogoditi baš svakome u raznim potresnim oblicima i situacijama, glavna je poruka izložbe SHAME - European stories koju je u Zagreb dovela organizacija Justice Initiative, sa snažnom porukom podrške žrtvama.

Izložba se sastoji od niza fotografija osoba koje su ispričale svoje priče o zlostavljanju u djetinjstvu ili mladosti, a moguće ju je posjetiti do 24. rujna 2023. godine u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu.

"Ova izložba možda donosi različite priče iz različitih država, no traumatična iskustva iz djetinjstva i mladosti ovih preživjelih žrtava zlostavljanja su bez granica. Svatko tko govori o zlostavljanju treba iznimnu hrabrost jer društvo nas uči šutnji. Zato je ova izložba ovdje, da iznese ovu tešku temu na vidjelo, kako bi dala lice i glas žrtvama i bila korak prema promjeni, korak prema iskupljenju za žrtve", poručio je Guido Fluri.

Autor fotografija poznati je talijanski fotograf i novinar Simone Padovani. Sam Padovani naziv izložbe SHAME, pojašnjava kao osjećaj i riječ koju su žrtve zlostavljanja često koristile prepričavajući svoja traumatična iskustva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene