Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Riječi stručnjaka

Znate li zašto je more na sjevernom Jadranu TOPLIJE od onog na jugu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski Jadran poznat je kao jedno od najljepših mjesta na svijetu. No osim obalom, može se pohvaliti i izrazitom kvalitetom mora. Ono što je zanimljivo je njegova temperatura. Uspoređujemo li sjeverni i južni dio našeg mora ona može varirati i do pet stupnjeva.

Damirovo radno mjesto, pulska je obala. Termometar triput na dan uroni u more. Rezultat čeka tek nekoliko minuta.

Pročitajte i ovo Karinsko more Zaštita i turizam Najmanje more na svijetu: Građani i struka ne vide prepreke da Karinsko more oduzme titulu Mramornome Kupanje na plaži - 2 RASTU TEMPERATURE DHMZ za utorak izdao narančasto upozorenje za tri hrvatske regije, liječnici upozoravaju - vrijeme može biti vrlo opasno

Termometar već godinama pokazuje da je more na sjevernom dijelu Jadrana toplije od južnog. More je na sjeveru pliće. 'Oblik dna Jadrana je takav da je najdublji na krajnjem jugu, prema sjeveru postaje sve pliće i pliće, ipak je u pitanju puno manja količina vode pa se lakše zagrije', objašnjava Vlatko Lukičević iz Pomorsko tehnološkog instituta.

Morske struje puno su slabije. I vrijeme je sjeveru naklonije. Puno toplih i sunčanih dana. Zaroniti u more stoga prava je uživancija! Osim što je toplo, hrvatsko je more jedno od najčišćih na Sredozemlju.

>> More na Jadranu ispodprosječno hladno, doznajte krivca

A što s čistoćom mora? 'Situacija je ove godine vrlo dobra, zapravo uobičajeno je dobra, imali smo skoro 98% mjernih mjesta sa izvrsnom kakvoćom mora', kaže Sonja Diković, voditeljica laboratorija za plitke i površinske vode.

Kvaliteta se provjerava čak dvaput na mjesec od polovice svibnja do kraja rujna. Podaci kažu, jedno od najčišćih na Mediteranu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene