Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sanacija bušotine

Stručnjaci iz Divulja ponudili pomoć oko naftne mrlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki State Department objavio je da se na popisu 13 država koje su ponudile pomoć u čišćenju naftne mrlje u Meksičkom zaljevu nalazi i Hrvatska.

Ali dok su se nadležna ministarstva međusobno preispitivala tko je Washingtonu uputio hrvatsku ponudu, Slobodna Dalmacija doznaje da su predstavnici Regionalnog središta za pružanje pomoći i uklanjanje posljedica katastrofa iz Divulja svoja rješenja ponudili Veleposlanstvu SAD-a u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Meksički zaljev Naftna mrlja BP-a najveća svih vremena u Meksičkom zaljevu Slika nije dostupna Nepredvidljive posljedice Zbog naftne mrlje, SAD očekuje sezona puno jačih uragana?

>> Može li kontejner veličine zgrade spasiti Meksički zaljev?

Stručnjaci iz Središta uputili su američkoj strani projekt sanacije bušotine u dubini zaljeva iz koje i dalje istječe nafta koja ugrožava obale južnog dijela SAD-a, a posebice oko ušća rijeke Mississippi u Louisiani. Ekološka katastrofa već je proglašena najvećom u američkoj povijesti, a situaciju ne uspijevaju riješiti ni tamošnji stručnjaci uz pomoć specijaliziranih tvrtki. 'Obalna straža SAD-a sada procjenjuje koliki će biti opseg operacije čišćenja i u sljedećih nekoliko dana odlučit će kolika će im pomoć trebati te hoće li je prihvatiti', rekli su u State Departmentu.

'Mi smo ustanova u čijem upravnom vijeću sjede predstavnici sedam ministarstava. Naš suradnik, inače pripadnik Hrvatske ratne mornarice, razradio je rješenje sanacije devastirane bušotine i o tome smo upoznali američku stranu. Sve to je proslijeđeno njihovoj Obalnoj straži koja u svakom trenutku može potražiti našu pomoć, pa smo pripravni za reakciju. Regionalno središte nema pravo ponuditi operativnu pomoć, ali imamo ljude, ideje i organizaciju', rekao je Slobodnoj Ranko Britvić, ravnatelj Regionalnog središta. Time je razriješen svojevrsni čvor među ministarstvima koja su se međusobno konzultirala oko vijesti koja je stigla iz Amerike.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene