Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Stravično svjedočanstvo liječnice

"Nazvao je na odjel i pitao je li istina da sam ju pustila da umre. I ako jesam, da će doći i rasporiti me kao kozu!"

Napadi na liječnike (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Napadi na liječnike (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Napadi na liječnike (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Napadi na liječnike (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Napadi na liječnike (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Ponovno napad na liječnike! Ovaj put - prijetnja smrću. Unatoč višegodišnjem apelu liječnika da se promijeni Zakon i da se napad na liječnike tretira kao napad na službene osobe, to se i dalje nije dogodilo. Donosimo vam svjedočanstva dviju liječnica napadnutih u posljednje vrijeme. Zbog njihove sigurnosti i straha zaštitili smo im identitet.

Da na radnom mjestu zna biti opasno, svjedoče dvije bolničke liječnice, koje su pretrpjele fizičke napade i prijetnje. Obje od supruga pacijentica koje su liječile.

Pročitajte i ovo Provjereno: Dom zdravlja - 1 Tko će nas liječiti? Ženi sa slomljenim kukom htjeli dati samo tabletu, ali ni nju nisu imali: "Samo su ispunili papirologiju i pozdravili se s nama" Krešimir Luetić Sve češće Zgroženi policijskom odlukom o napadu na liječnicu: ''Mislimo da je to pogrešno, da se radi o lošoj poruci''

"On je nazvao na Odjel, tražio mene i odmah čim sam mu se javila na telefon, pitao je li istina da sam ju pustila da umre. I ako jesam, da će doći i rasporiti me kao kozu!" priča nam liječnica K.

"Nasilno je upao u moju ordinaciju, pritom me gurnuo vratima i upao unutra. Ja sam se povlačila nazad, on me je stjerao u kut. Vrijeđao je i vikao. Ja sam vikala: Zovite policiju! Upomoć!" govori o svojem iskustvu liječnica M.

Nasreću, na tome je završilo. Liječnice su napade prijavile policiji, koja je izišla na teren. Ali kažu kako se drugo ništa nije poduzelo. Bez obzira na strah i traumu, morale su nastaviti raditi.

"Ja sam na svom radnom mjestu potpuno nezaštićena, ne znam misli li on ozbiljno ili govori samo u afektu, kako to neki kažu, hoće li stvarno to doći ostvariti. Istovremeno moram nastaviti biti na svom radnom mjestu, brinuti se za sve ostale pacijente i zapravo funkcionirati u tom svom dežurstvu do kraja", prepričava svoje iskustvo liječnica K.

"Mi i prijavimo, ali jednostavno ne postoji zakonski okvir koji bi nas zaštitio, nego ti jednostavno kažu: 'možeš pokrenuti privatnu tužbu'", pojačnjava liječnica M.

Dugo liječnici traže pravnu zaštitu kada ih se napadne na radnom mjestu. I to u obliku izmjene Kaznenog zakona, kako bi se zakonski zaštitilo zdravstveno osoblje i zapravo omogućilo gonjenje po službenoj dužnosti nasilja nad zdravstvenim djelatnicima.

Saborska zastupnica Ines Strenja Linić zajedno s Hrvatskom liječničkom komorom predložila je amandman, koji nije prošao. "Apeliramo na dvije razine rješavanja problema: Jedan je taj zakonski okvir, a druga razina je nad zdravstvenim ustanovama, koje također trebaju podignuti razinu sigurnosti u svojim ustanovama", tvrdi Krešimir Luetić iz Hrvatske liječničke komore.

Prema anketi Hrvatske liječničke komore, od gotovo 1700 ispitanih liječnika, čak je njih 93% doživjelo neki oblik nasilja. Krajnje je vrijeme da ministri zdravstva nešto poduzmu kako ne bi bilo još većih posljedica.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene