Ponovno napad na liječnike! Ovaj put - prijetnja smrću. Unatoč višegodišnjem apelu liječnika da se promijeni Zakon i da se napad na liječnike tretira kao napad na službene osobe, to se i dalje nije dogodilo. Donosimo vam svjedočanstva dviju liječnica napadnutih u posljednje vrijeme. Zbog njihove sigurnosti i straha zaštitili smo im identitet.

Galerija


Da na radnom mjestu zna biti opasno, svjedoče dvije bolničke liječnice, koje su pretrpjele fizičke napade i prijetnje. Obje od supruga pacijentica koje su liječile.

Vezani članci Nika Ostojić, blogerica i kolumnistica (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Nika na društvenim mrežama proživljavala pakao: Primjer kako najobičnija razonoda i virtualni prijatelji mogu život pretvoriti u noćnu moru Prijetnja smrću (Foto: AFP) Novinari istraživali aktivnosti tajne skupine ruskih plaćenika, pa primili prijetnje

"On je nazvao na Odjel, tražio mene i odmah čim sam mu se javila na telefon, pitao je li istina da sam ju pustila da umre. I ako jesam, da će doći i rasporiti me kao kozu!" priča nam liječnica K.

"Nasilno je upao u moju ordinaciju, pritom me gurnuo vratima i upao unutra. Ja sam se povlačila nazad, on me je stjerao u kut. Vrijeđao je i vikao. Ja sam vikala: Zovite policiju! Upomoć!" govori o svojem iskustvu liječnica M.

Nasreću, na tome je završilo. Liječnice su napade prijavile policiji, koja je izišla na teren. Ali kažu kako se drugo ništa nije poduzelo. Bez obzira na strah i traumu, morale su nastaviti raditi.

"Ja sam na svom radnom mjestu potpuno nezaštićena, ne znam misli li on ozbiljno ili govori samo u afektu, kako to neki kažu, hoće li stvarno to doći ostvariti. Istovremeno moram nastaviti biti na svom radnom mjestu, brinuti se za sve ostale pacijente i zapravo funkcionirati u tom svom dežurstvu do kraja", prepričava svoje iskustvo liječnica K.

"Mi i prijavimo, ali jednostavno ne postoji zakonski okvir koji bi nas zaštitio, nego ti jednostavno kažu: 'možeš pokrenuti privatnu tužbu'", pojačnjava liječnica M.

Dugo liječnici traže pravnu zaštitu kada ih se napadne na radnom mjestu. I to u obliku izmjene Kaznenog zakona, kako bi se zakonski zaštitilo zdravstveno osoblje i zapravo omogućilo gonjenje po službenoj dužnosti nasilja nad zdravstvenim djelatnicima.

Saborska zastupnica Ines Strenja Linić zajedno s Hrvatskom liječničkom komorom predložila je amandman, koji nije prošao. "Apeliramo na dvije razine rješavanja problema: Jedan je taj zakonski okvir, a druga razina je nad zdravstvenim ustanovama, koje također trebaju podignuti razinu sigurnosti u svojim ustanovama", tvrdi Krešimir Luetić iz Hrvatske liječničke komore.

Prema anketi Hrvatske liječničke komore, od gotovo 1700 ispitanih liječnika, čak je njih 93% doživjelo neki oblik nasilja. Krajnje je vrijeme da ministri zdravstva nešto poduzmu kako ne bi bilo još većih posljedica.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.