Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Svake godine isto"

Stravični prizori iz Osijeka; građane napadaju rojevi komaraca: "Situacija je neizdrživa"

Komarci u Osijeku (Foto: Facebook/Igor Ižaković)
Komarci u Osijeku (Foto: Facebook/Igor Ižaković) Facebook/Igor Ižakovi?
Aktualno Galerija Komarci u Osijeku (Foto: Dnevnik.hr) Komarci u Osijeku (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Komarci u Osijeku (Foto: Facebook/Igor Ižaković) Komarci u Osijeku (Foto: Facebook/Igor Ižaković) Foto: Facebook/Igor Ižakovi? +0 Komarci u Osijeku (Foto: Facebook/Igor Ižaković) Galerija 1/3 >>
Osječani i ove godine muku muče s rojevima komaraca koji ih napadaju.

"Situacija u Osijeku s komarcima je neizdrživa", napisao nam je čitatelj. "Koliko Grad poduzima u vezi s tim, na simboličnoj je razini. Tretiranje komaraca iz automobila više je da se zamažu oči nego što to šteti komarcima", dodao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija U Osijeku Na suzbijanje krvopija potrošeno više od milijun eura i još nije gotovo: "Ova godina je bila iznimno zahtjevna" Roj komaraca u Višnjevcu (Foto: Čitatelj) Nema olakšanja Stravična snimka iz predgrađa Osijeka: "Ovako je u Višnjevcu dva sata nakon tretiranja komaraca"

Građani Osijeka žale se kako je svake godine isto – dolaskom toplih dana nemoguć je izlazak iz zatvorenog prostora. Posebno zabrinjava fotografija komaraca na zidu dječjeg vrtića u Osijeku.

Okolne općine i gradovi ne provode tretiranje komaraca

Što se čini tim povodom, pitali smo pročelnika Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka mr. sc. Romana Kristića.

"Radi se na tome. Ugovorni je partner Zavod za javno zdravstvo", kazao je Kristić i dodao da Zavod provodi monitoring stanja na terenu, upravlja sustavom zaštite, izdaje preporuke i prate zamagljivanje komaraca. Također, Zavod za javno zdravstvo provodi stručni nadzor i prati rezultate zamagljivanja komaraca.

"Do sada su izdana 22 naloga za tretiranje komaraca i obavljeno je zamagljivanje na 5000 hektara površine. Isto tako, na 125 hektara površine obavljen je larvicidni tretman ličinki komaraca", objasnio je Kristić.

Osijek okružuju velike poplavne površine, a trećina toga je Kopački rit, koji je pod posebnom zaštitom, kazao je.

"Problem je i u tome što okolne općine i gradovi zbog visoke cijene postupka ne provode niti minimum tretiranja komaraca. Ne pomažu ni visoki vodostaji i visoke temperature. Baranja i okolno područje puni su komaraca. U Osijeku je stanje bolje za 50 – 70 % od stanja koje je u okolnim naseljima", istaknuo je Kristić.

U sljedećim tjednima zamagljivanje

Dodaje da je Zavod za javno zdravstvo na terenu i izdana je preporuka za zamagljivanje cijeloga grada. Tijekom ovih dana izvođač zamagljivanja dobit će nalog i plan prema kojem će u sljedeća dva do tri tjedna biti obavljeno zamagljivanje Osijeka.

"Zavod za javno zdravstvo izdao je i preporuku za stanovništvo, da u vrtovima ne čuvaju vodu u buradi ili posudama zbog mogućeg razvoja ličinki komaraca u toj vodi, da izbjegavaju kretanje vani u vrijeme najveće aktivnosti komaraca, dakle pred zalazak sunca, između 19 i 21 sat. Isto tako, stanovnicima se preporučuje da nose laganu odjeću s dugim rukavima kako bi što manje kože bilo izloženo ubodima", kazao je Kristić te dodao da je izdana i preporuka za održavanje kanalske mreže s vodom.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene