Komarac, ilustracija
Komarac, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr

U Osijeku je u petak predstavljen projekt kontrole komaraca u prekograničnom području "Mosquito Control in Cross-border Area 2; MOS-Cross2", u sklopu kojeg je testno postavljanje svjetlećih panoa za suzbijanje komaraca.


Partneri na projektu su Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Zavod za javno zdravstvo požeško-slavonske županije, Zavod za javno zdravlje Sombor, Fond za evropske poslove AP Vojvodine i Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Vezani članci Miroslav Vlašić i Domagoj Mikić u zraku - 1 Osječku borbu s nesnosnim krvopijama pratili smo - iz zraka: Pilot otkrio kolika je uspješnost tretiranja, a novi gradonačelnik koliko će sve koštati Zaprašivanje komaraca na osječkim ulicama 2019. godine (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) Prvi potez novog gradonačelnika: Počinje zaprašivanje krvopija koje godinama izluđuju Osječane

Projekt je nastao u sklopu Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak rekla je da su komarci jedan od javno-zdravstvenih problema i Osječko-baranjske županije i šireg područja Slavonije, ali i na području Vojvodine.

"To je dugoročan problem na ovom prostoru, no događaju se pomaci u pitanju kontrole najezde komaraca od strane županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, za što su uspješno povučena sredstva i iz EU koja zapravo i služe tome da bi se rješavali problemi zaštite zdravlja ljudi", rekla je Tramišak.

Sredstva u programu prekogranične suradnje

Najavila je kako su u programu prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija planirana nova, izdašnija sredstva za suradnju dviju država, te da će se otvoriti nove mogućnosti za nastavak realizacije ovakvih projekata.

"Očekujem da će zavodi za javno zdravstvo naših županija i Vojvodine iznaći nove modele kako bismo što kvalitetnije suzbili najezde komaraca i osim monitoringa, nabavili adekvatniju opremu. Razgovara se i o mogućnostima kupovine zrakoplova koji bi tretirali komarce u vrijeme najezde", rekla je Tramišak.

Svijetleći panoi privlače 30 tisuća komaraca u 12 sati

 

Voditeljica projekta Magdalena Sikora pojasnila je kako je cilj na ekološki prihvatljiv način djelovati u suzbijanju komaraca i da to će biti prvi puta u regiji da će se koristiti takva metoda.

"Riječ je o svjetlećim panoima za suzbijanje komaraca koji će privlačiti komarce na način da će oponašati ljudski dah i miris, a komarci će biti privučeni u tu klopku i ostati zarobljeni. Naša predviđanja su da će svaki takav pano moći privući oko 30 tisuća komaraca u 12-satnom razdoblju. Literaturni podaci o tim panoima govore da privlače komarce u radijusu od 2,5 kilometara i tijekom projekta imat ćemo deset takvih klopki na području županije“, rekla je Sikora.

Patent Svjetske zdravstvene organizacije

To je patent Svjetske zdravstvene organizacije koji je izumljen u vrijeme Zika epidemije, dodala je.

"Ove godine ćemo ustvari testirati panoe da ispitamo dali je zaista tolika njihova učinkovitost, a svih deset panoa će biti postavljeni iduće godine. U vrijeme Zika epidemije koristili su ih u Brazilu, a koliko znam, mi smo prvi u Europi koji će to učiniti, mada ne mogu to sa stopostotnom sigurnošću tvrditi“, rekla je Sikora.

Prisiljeni tretiranje obaviti avionima

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić podsjetio je na ekstremnu situaciju prije dvije i pol godine kada su bili prisiljeni tražiti pomoć i od Vlade RH. Istaknuo je kako se tada Županija uključila u suzbijanje komaraca i osigurala 3,5 milijuna kuna za tu svrhu, a od države su dobili nešto više od milijuna kuna.

"Nakon dugo godina smo bili prisiljeni obavljati tretiranje zrakoplovima i uspjeli tada suzbiti pošast komaraca. Pozvao sam općine i gradove da zajedno rješavamo taj problem, a odgovori su uglavnom bili negativni. No, mi smo se tim problemom odlučili ozbiljno baviti, a ova konferencija je preduvjet tome", rekao je Anušić.

Dodao je kako strategija borbe protiv komaraca postoji i nakon lokalnih izbora, i ako bude ponovno izabran za župana, ponovit će inicijativu o zajedničkoj borbi protiv komaraca i tražiti da se očituju općine i gradovi.

"One općine i gradove koji odbiju inicijativu, navest ću javno, pa neka objašnjavaju svojim mještanima zašto su odbili. Komarci nisu samo zdravstveni problem nego i gospodarski problem koji nas svake godine muči od svibnja do rujna", zaključio je župan Anušić koji se na lokalnim izborima bori za još jedan mandat.