Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stravični detalji zločina

'Kad su išli na stratište bacali su slike i adrese'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Ključu Brdovečkom otkriveno je šest masovnih grobnica s više od četiri tisuće žrtava iz drugog svjetskog rata, većinom njemačkih vojnika. Donosimo Vam potresne ispovijesti živih svjedoka.

Nakon slovenskog rudnika, otkrivena je nova masovna grobnica, ovaj put uz hrvatsko-slovensku granicu kod Zaprešića. Prema poznatim informacijama riječ je o šest jama s posmrtnim ostacima više od 4.000 pripadnika Hrvatske domobranske vojske i njemačkih oficira koji su predvodili plavu diviziju. Živi svjedoci i danas se sjećaju potresnih detalja iz svibnja 1945.

Pročitajte i ovo Ilustracija Oglasila se uprava Šokantan slučaj u dječjem vrtiću u Zaprešiću: Dijete moralo vaditi kruh iz toaletne školjke Ilustracija Sve se istražuje Policajci pronašli muškarca bez penisa: Ležao je u nesvijesti

Nedirnuti, ali nagrizeni vremenom posmrtni ostaci na gotovo cijelom polju ležali su od Drugog svjetskog rata. Pavao Kutarčić tada je imao samo 15 godina, no jezivih detalja 1945. sjeća se kao danas.

'Oni koji su išli na stratište bacali su slike, a otraga su pisali adrese neka se javi njihovim obiteljima. No sljedeći su dan došli oficiri, moja pokojna žena je imala punu pregačicu slika, i naredili da se slike spale', kaže Pavao. Te svibanjske večeri, priča nam i njegov susjed, svi su bili u kućama. Nitko nije smio paliti svjetla. Kao 15-godišnjaci, stravične zločine promatrali su kroz prozor.

>> Otkrivena nova masovna grobnica iz Drugog svjetskog rata

'Svi smo bili u strahu, tu su ih svukli do gola, žicom vezali i tu ih dotjerali i tukli', rekao je svjedok Mijo Filipčić. Iako su svi sve znali, o tome se, kaže, do sad nije smjelo pričati. Sve dok novih šest masovnih grobnica u blizini Zaprešića nije otkrio Hrvatski helsinški odbor. Pripadnici plave divizije, kaže Ivan Zvonimir Čičak iz HHO-a, prvo su bili zarobljeni kod Rijeke, dovedeni u Zaprešić gdje su mučeni i ubijeni.

'Tu se nalazi oko 4.500 ljudi. To se zna po broju uniformi koje je izbrojila krojačica kad su ih skidali gole prije nego su ih stavljali u rovove da ih zatuku. Glave su im uglavnom skinute jer kako su to bili rovovi, seljaci su bacali vapno - čim zaorete iznutra kosti izlaze van', rekao je Čičak.

'Za masovnu grobnicu saznalo se kada je prošle godine čovjek orao i plugom prerezao kosti. Policija je ispitivala teren mjesec dana', rekao je Mijo. U policiji su danas bili bez komenatara. Slučaj im je prijavljen prije dvije godine, ali nisu učinili ništa.

No, ova je samo jedna od 840 jama u Hrvatskoj. 50 ih navodno ima i ispod Sljemena, u Zagrebu. Za srijedu se najavljuje šokantna objava imena ljudi koji su sudjelovali u likvidacijama. Neki su navodno u vrhovima hrvatske vlasti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene