Provjerili smo što bi donijelo povećanje plaća svakom zaposleniku ali i gospodarstvu.


Stranke su na ovim izborima zaigrale na ekonomiju. Točnije, na povećanje neoporezivog dijela plaće. To se do sada pokazalo i najboljim pokretačem osobne potrošnje. Rasle bi plaće svima, ali najviše onima s velikim primanjima. Za veće plaće, niži porez, kako bi još više ostalo u novčanicima za trošenje.

Vezani članci Ministar zdravstva Vili Beroš Beroš predstavio izmjene reforme zdravstva: Tek diplomirani liječnici ipak neće u ordinacije obiteljske medicine Izborna skupština Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Hrvatske - 4 Izabrana nova predsjednica Foruma žena SDP-a: "Potrebno je učiniti još mnogo toga u postizanju jednakosti"

HDZ će najvišu stopu poreza smanjiti s 40 posto na 36 i pomaknuti ju s plaća od 13 200 na plaće od 20 000 kuna.

'Ovdje govorimo o vrlo propulzivnim djelatnostima, danas sutra nositeljima hrvatskog gospodarstva i gospodarskog rasta. To su naši IT stručnjaci, to su naši inžinjeri ali i nositelji našeg društva - liječnici', rekao je Zdravko Marić.

SDP će najvišu stopu od 40 posto pomaknuti na plaće od 19 000 kuna, a u budućnosti ju žele potpuno ukinuti.

'Mladi trebaju ostati u Hrvatskoj, a mi im možemo ponuditi niža porezna opterećenja, da im ostane više dohodka, da mogu formirati svoju obitelj', rekao je Boris Lalovac.

Zbog većih plaća informatičke stručnjake otimaju tvrtke iz bogatijih europskih zemalja pa iz sektora kažu da će bilo kakvo sniženje poreza pomoći.

'Smatramo da će ova mjera donekle pomoći u tome, tako da oni koji su možda na nekakvoj vagi, da li će ostati u Hrvatskoj ili otići u inozemstvo, da će im ovo pomoći da odluče ostati', rekao je Dženan Lojo iz Udruge Hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera.

I liječnici bježe u inozemstvo, a istodobno sve ih više nedostaje u domaćim bolnicama.

'Moram napomenuti da većina specijalizanata u Hrvatskoj ima plaću nešto malo veće od 7 000 kuna, specijalisti 8 000, tako da kompletan liječnički korupus ne bi išao u ovu poreznu reformu', kazala je Ivana Šmit iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

Smatram da će ovo biti samo maleni postotak rješenja u odnosu na ono što zapravo tišti kompletan liječnički sustav. I SDP i HDZ ističu da je baš ostanak vrhunskih stručnjaka i liječnika u Hrvatskoj ili njihov povratak iz inozemstva cilj ovakvog poreznog rasterećenja.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju