Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što to znači?

UKIDANJE NAJVIŠE STOPE POREZA Kome će se najviše povećati plaća?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Procjenjuje se da je u Hrvatskoj oko 70 tisuća, odnosno oko 5 posto zaposlenih na čije plaće bi se odrazilo ukidanje najviše stope poreza.

Prema procjenama bivše Vlade koja je bila za ukidanje te stope, oslobodilo bi se tako oko milijardu i pol kuna, a zaposleniku koji ima plaću veću od 12 tisuća kuna neto, donijelo bi to i dodatnih nekoliko tisuća kuna. Više o tome razgovarali smo s gošćom Dnevnika Nove TV, poreznom stručnjakinjom iz RRIF-a Lucijom Turković Jarža.

Pročitajte i ovo Ilustracija 1,63 milijarde eura Počela je isplata novih plaća za zaposlene u javnoj upravi: Objavljeno i koliko su veće Tomislav Tomašević Pitanje je samo koliko Tomašević najavio: "Svim Zagrepčanima će rasti plaće unatoč porezu"

Što znači ukidanje ove stope ukidanje 40 %?

Ako pretpostavimo da bi s ovim načinom oporezivanja kojeg već sad poznamo i imamo, da bi se ukinula samo 40 postotna stopa, to znači da plaće od minimalca do 13.000 ne bi osjetili ništa, to bi bilo potpuno isto. Ali, od 13.000 neto, to bilo nekakvih 19.000 bruto, bi značilo da bi njima ono što je upadalo pod 40 posto, sad spalo pod stopu od 25 posto. Onome od 13.000, to znači porast plaće od 900 kuna, a za neke koji imaju i veće plaće to bi značilo i nekoliko tisuća kuna. Međutim, mislim da to tako ne možemo gledati jer oporezivanje dohodaka je vrlo strukturno i osobno i da se tu vjerojatno predviđa, osim ukidanja 40%, još nekakav drugačiji raspored poreznih razreda. Jer kad bi ostali na 2.200 mjesečno 12%, onda bi došli u tzv. flat tax, odnosno u proporcionalno oporezivanje, a to je ukidanje osnovnog načela oporezivanja.

Bi li se tako pomoglo i tzv. srednjem sloju?

Pomoglo bi se srednjem sloju ako bi se barem prvi porezni razred sa 2.200 povećao na dva osobna odbitka, recimo na 5.200. Onda se ne bi osjetio ne znam kakav porast, a ovi s nižim plaćama bi osjetili neki porast. Ali, onda se događa da oni sa 13.000 dalje imaju dva puta porast, a to je da im najprije veći dio upada pod 12 %, a onda ostalo još ide po 25%, tako da će biti još veći porez.

Hoće li ovo pomoći osobnoj potrošnji?

Uvijek se nadamo da kad, smanjimo poreze, da će porasti neto i da će potrošnja porasti. S obzirom da bi tu porasla potrošnja onih koji već imaju velike plaće i koji već sada više troše nego oni iz srednjeg sloja. Bi li to bitno utjecalo na potrošnju ne znam. Ali, kad znamo da postoji odljev naših stručnjaka koji, ajmo reći, imaju tako velike plaće koje još nisu dovoljne ili možda čak i nemaju posao – hoće li ta plaća spriječiti njihov odlazak u drugu državu. Ne znam je li to dovoljno. Ali govorim s ovog stanovišta – ukidanje 40% najavili su i bivši ministri, ali to ne bi bilo dovoljno. Tu treba još nešto.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene