Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bivša stranka Ivana Pernara

Stranka Abeceda demokracije završila u stečaju i brisat će se iz registra

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trgovački sud u Zagrebu donio je rješenje o istovremenom otvaranju i zaključivanju stečajnog postupka nad Abecedom demokracije, političkom strankom koja je pristupanjem zastupnika Ivana Pernara nakratko bila parlamentarna, te će se nakon pravomoćnosti rješenja ta politička stranka brisati iz registra.

Sudsko rješenje uslijedilo je nakon oglasa u kojem su se još u siječnju prošle godine pozivali zastupnici te političke stranke s nešto više od 1500 kuna duga da u roku od osam dana prijave popis imovine i obaveza, a vjerovnici da u roku od 45 dana predlože otvaranje stečajnog postupka.

Pročitajte i ovo Ivan Pernar (Foto: Dnevnik.hr) Na Sinčićev zahtjev Ekspresno se predomislio: Pernar ipak izlazi iz Abecede demokracije Slika nije dostupna Kazneni postupak DORH potvrdio da provjerava nekadašnju Pernarovu stranku koja nas je koštala više od milijun kuna

Budući da se zastupnici Abecede demokracije i njihovi vjerovnici nisu odazvali u zakonski predviđenim rokovima, Trgovački sud je ustanovio da je ta stranka nesposobna za plaćanje te je po službenoj dužnosti donio rješenje o otvaranju i zaključenju skraćenog stečajnog postupka.

Protiv rješenja o zaključenju stečaja Abecede demokracije dopuštena je žalba Visokom trgovačkom sudu u roku od osam dana.

Abeceda demokracije upisana je u registar političkih stranaka u listopadu 1995. kao 99. stranka u Hrvatskoj, a predsjednik joj je Stjepan Vujanić.

Lani Pernar prešao u njezine redove

U studenome prošle godine ta je dotad izvanparlamentarna stranka postala poznata kada je Ivan Pernar iz Živog zida prešao u njezine redove navodeći da to čini jer "Ministarstvo uprave nije željelo registrirati stranku Jedina opcija".

Predsjednik Abecede demokracije Stjepan Vujanić u tadašnjim javnim istupima nije krio zadovoljstvo što se Pernarovim pristupom ta stranka napokon vodi kao parlamentarna i to nakon punih 21 godinu od osnivanja.

Vujanić je tada, govoreći o Pernaru za Tportal, rekao kako mu je jednog dana došao kući i rekao da želi postati član stranke. "Nismo ništa pitali, rekli smo da je to za nas kompliment i ponudili mu da on bude predsjednik", rekao je Vujanić dodajući da je Pernar "fino odgojeno dijete".

Abeceda demokracije dobila nešto više od 65.000 kuna

Zahvaljujući tom i političkom transferu, Abeceda demokracije dobila je iz proračuna nešto više od 65.000 kuna. Tim novcem, najavljivao je Vujanić, podmirit će se osnovne potrebe stranke – tražit će se prostor za najam, "možda nabaviti pokoje računalo i putem studentskog servisa angažirati djelatnik, a moguće je i da će Ivan Pernar kao saborski zastupnik imati određene troškove".

Zastupnik Ivan Pernar izabran je u Hrvatski sabor u 6. izbornoj jednici kao zastupnik Živog zida, kratko je bio zastupnik Abecede demokracije, a nakon 12. siječnja 2017., kada je po saborskim podacima o zastupniku prestao biti članom Abecede demokracije, nastavio je obnašati zastupničku dužnost kao član stranke Živi zid. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene