Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BIZARNO, ALI ZAKONITO

Pernarova bivša stranka dobivat će iz proračuna novac, a u Sabor neće morati ni kročiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivan Pernar je 12. siječnja 2017. godine prestao biti članom stranke Abeceda demokracije te svoju zastupničku dužnost od tog datuma nastavlja kao član stranke Živi zid, piše na web-stranicama Sabora, a iz saborske Službe za medije kazali su nam da zastupnik nije dužan obrazložiti promjenu članstva.

Prošlog je tjedna saborski Odbor za Ustav i Poslovnik rasporedio sredstva za rad paralamentarnih političkih stranaka i nezavisnih zastupnika za 2017. godinu, nešto više od 51 milijun kuna. Odluku o sredstvima Odbor je donio jednoglasno i bez rasprave. Tom je odlukom, između ostalog, strankama s jednim zastupnikom, među kojima je navedena i Abeceda demokracije, dodijeljeno po 331.887 kuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Zašto bi vratili novac?" Šef Pernarove bivše stranke: "Sve što smo dobili uloženo je u njegovu servisnu podršku" Ivan Pernar (Foto: Dnevnik.hr) Na Sinčićev zahtjev Ekspresno se predomislio: Pernar ipak izlazi iz Abecede demokracije

Ta se stranka među parlamentarne upisala nakon što se Ivan Pernar, jedan od osnivača Živog zida, na konstituirajućoj sjednici Sabora izjasnio kao član Abecede demokracije. Kako je tada ustvrdio, učinio je to iz revolta jer je Ministarstvo uprave po njegovom tumačenju odugovlačilo odobrenje osnutka stranke Jedina opcija, koju su članovi Živog zida pokušali osnovati prije konstituiranja Sabora kako proračunski novac za zastupnike ne bi dospio u ruke frakcije koja se bori za prevlast u stranci.

No, Ivan Pernar je 12. siječnja 2017. godine prestao biti članom stranke Abeceda demokracije te svoju zastupničku dužnost od tog datuma nastavlja kao član stranke Živi zid, piše na stranicama Sabora, a iz saborske Službe za medije kazali su nam da zastupnik nije dužan obrazložiti promjenu članstva.

To, slijedom zakona, ne mijenja činjenicu da će iduće četiri godine, odnosno za trajanja ovog saziva Sabora, Abeceda demokracije uredno primati proračunska sredstva namijenjena financiranju parlamentarnih stranaka. Iako stranka u parlamentu više nema nijednog zastupnika.

Naime, u skladu s člankom 5. st. 1. Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, ako pojedinom zastupniku u Hrvatskom saboru (ili zastupnicima) prestane članstvo u političkoj stranci, financijska sredstva ostaju političkoj stranci kojoj je zastupnik pripadao u trenutku konstituiranja Hrvatskoga sabora.

Abeceda demokracije već je odlukom saborskog Odbora za Ustav i Poslovnik o financiranju parlamentarnih stranaka i nezavisnih zastupnika za razdoblje od 14. listopada do 31. prosinca dobila nešto više od 65 tisuća kuna, u vrijeme kad je Pernar još bio njen član, a Stjepan Vujanić, predsjednik te stranke, tada je za DNEVNIK.hr kazao: "On je stvarno pravi dečko, nisu novci u pitanju". Dodao je kako će sredstva iskoristiti za unajmljivanje prostora, nabavku računala i angažiranje nekog studenta, a možda i za neke Pernarove troškove.

Vujanića smo pokušali kontaktirati i ovom prilikom, kad smo ga htjeli pitati kako će stranka trošiti novac te hoće li zastupniku Pernaru doznačiti neka sredstva, no nakon obećanja da će nam kasnije dati izjavu, na naše opetovane pozive više se nije javljao.

Novom je odlukom, za 2017. godinu, ta stranka dobila 331 tisuću kuna, što iznosi nešto više od 27 tisuća kuna mjesečno. Taj će novac poreznih obveznika dobivati tijekom cijelog trajanja ovog saziva Sabora. A da u nj neće ni nogom kročiti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene