Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lijekovi koje čuvamo

Ovo pročitajte ako imate kućnu ljekarnu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donosimo vam popis sadržaja koji bi trebala sadržavati svaka kućna ljekarna.

Posegnuvši za lijekom iz kućne ljekarne, često se dogodi da je ona pretrpana nepotrebnim ili čak i starim lijekovima i da je zbog toga teško doći do onog koji nam je potreban u tom trenutku. Suočivši se s tim problemom, krajnje je vrijeme da 'počistimo' našu ljekarnu.

Pročitajte i ovo Lijekovi - 3 Zdravstvena pismenost Jednim klikom do svih informacija o lijekovima: Građanima će jedna od usluga biti posebno zanimljiva Ilustracija Imaš pravo, ostvari ga Na putovanju ste i trebate lijek, provjerite na što imate pravo u stranoj zemlji

Što zadržati, što odbaciti, a što kupiti ukoliko nemamo, a moglo bi nam biti potrebno, savjetovala je Martina Bago, mag. pharm. iz Referentnog centra za farmakoepidemiologiju, Službe za znanost i nastavu NZJZ 'Dr. Andrija Štampar'.

Svako bi kućanstvo trebalo imati nekoliko lijekova i pribora kako bi što prije i uspješnije ublažili ili uklonili, na primjer radi li se o glavobolji, zdravstvene probleme. 'Sadržaj kućne ljekarne ovisi o broju članova kućanstva, njihovoj dobi i zdravstvenom stanju. Svaka kućna ljekarna bi trebala sadržavati osnovni pribor za prvu pomoć te sredstva za ublažavanje ili uklanjanje manjih zdravstvenih problema', kaže Bago.

Osnovni pribor za prvu pomoć:
• flasteri u nekoliko veličina
• sterilne komprese i sterilne gaze u nekoliko veličina
• zavoji različitih širina i dužina
• škarice
• univerzalni antiseptik za dezinfekciju rana

Sredstva za ublažavanje ili uklanjanje manjih zdravstvenih problema:

• lijekovi za snižavanje povišene tjelesne temperature (antipiretici)

U antipiretike spadaju paracetamol (npr. Lupocet, Plicet, Lekadol, Panadol) i acetilsalicilna kiselina (npr. Andol, Aspirin). Važno je naglasiti da se acetilsalicilna kiselina ne smije davati djeci mlađoj od 16 godina zbog moguće povezanosti primjene acetilsalicilne kiseline i pojave Reyeva sindroma (vrlo rijetka, ali moguće životno ugrožavajuća bolest koja zahvaća mozak i jetru). Uz antipiretike je u kućnoj ljekarni potrebno imati i toplomjer.

lijekovi za uklanjanje bolova (analgetici)

U analgetike koji se mogu kupiti bez liječničkog recepta između ostalog spadaju ibuprofen (npr. Ibuprofen, Neofen, Nurofen) i naproksen (npr. Nalgesin). U analgetike koji se mogu izdati isključivo uz liječnički recept između ostalog spadaju ketoprofen (npr. Knavon, Ketonal) i diklofenak (npr. Voltaren, Naklofen).

• lijekovi protiv kašlja (antitusici) ukoliko je kašalj suh i lijekovi koji olakšavaju iskašljavanje (ekspektoransi) ukoliko se radi o produktivnom kašlju

Bez liječničkog recepta se mogu nabaviti samo antitusici biljnog podrijetla (npr. na bazi trputca). Što se tiče ekspektoransa, bez recepta se osim biljnih preparata mogu nabaviti i sintetski lijekovi. U ekspektoranse između ostalog spadaju gvaifenezin (Hexpectroal), acetilcistein (Fluimukan), bromheksin (Bisolex, Bisolvon), ambroksol (npr. Flavamed) te biljni preparati (npr. na bazi jaglaca i timijana). Pripravci na bazi bršljana se preporučuju za obje vrste kašlja (suhi i produktivni).

• aktivni medicinski ugljen koji se koristi za liječenje probavnih tegoba i trovanja

sredstva za nadoknadu tekućine i elektrolita kod povraćanja i proljeva (oralne rehidracijske soli kao npr. Rehidromiks i Novalac Hydranova)

antihistaminski gelovi, masti i kreme u slučaju alergijskih reakcija na koži primjerice kod uboda insekta

U antihistaminike koji se primjenjuju na koži spadaju kloropiramin (Synopen) i dimetinden (Fenistil).

• mast za opekline

Kronični bolesnici

Za kronične bolesnike je važno da u kućnoj ljekarni uvijek imaju lijekove koje koriste u terapiji kronične bolesti. Za osobe koje pate od sezonskih alergija je važno da u sezoni alergije u kućnoj ljekarni imaju lijekove koji su im propisani za terapiju alergije. Kronični bolesnici ne smiju davati svoje lijekove drugim osobama koje imaju simptome slične njihovima.

Ukoliko liječnik ili ljekarnik pita pacijenta koje lijekove uzima, potrebno je navesti i lijekove koji se izdaju na recept i lijekove koji se izdaju bez recepta. Lijekovi koji se mogu nabaviti bez recepta mogu stupati u interakcije s lijekovima te dovesti do štetnih nuspojava.

Kako čuvati lijekove?

Mjesto na kojem se čuvaju lijekovi mora biti suho i zaštićeno od svjetlosti, temperatura mora biti do 25 °C, osim u slučajevima kada je propisano da se lijekovi čuvaju u hladnjaku. Uvjeti čuvanja lijeka su navedeni u uputi koja je priložena uz svaki lijek. Lijekovi se obavezno moraju čuvati izvan dohvata djece.

Lijekove u kućnoj ljekarni je potrebno čuvati u originalnom pakiranju zajedno s priloženom uputom o lijeku kako bi spriječili da dođe do zabune prilikom korištenja lijeka.

Rok valjanosti

Potrebno je redovito kontrolirati rok valjanosti lijekova, barem dva puta godišnje. Rok valjanosti se označava mjesecom i godinom. Lijek se smije koristiti do zadnjeg dana mjeseca navedenog na pakiranju. Neki lijekovi nakon otvaranja imaju kraći rok trajanja i na to je potrebno obratiti pažnju. Lijek nakon isteka roka valjanosti gubi na djelotvornosti, a lijekovi kojima je istekao rok valjanosti se ne smiju bacati u smeće, već se moraju odnijeti u ljekarnu kako bi se zbrinuli prema posebnim propisima. Ne treba stvarati preveliku zalihu lijekova kako im ne bi istekao rok valjanosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene