Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vodič za pacijente

Što trebate imati u kućnoj ljekarni? Evo popisa...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve ono što vam treba košta oko 150 kuna.

U ljekarnama, domovima zdravlja i hitnim pomoćima uskoro će se naći Vodič za pacijente koji je predstavio HZZO. Sugerirat će pacijentima da što manje idu na hitnu, da za savjet pitaju liječnika opće prakse, i da je nekad samo dovoljno posegnuti u - kućnu ljekarnu.

HZZO je izdao vodič za samoliječenje, akutna i hitna stanja te bezreceptne lijekove, kako bi riješio nedoumice pacijenata li otići liječniku obiteljske medicine, na hitnu ili se sam liječiti. Vodič kaže pacijenti uvijek mogu nazvati svog liječnika opće medicine.

Pročitajte i ovo Problemi u zdravstvu - 5 Kriza u zdravstvu Ministar spominje mjere i modele, ali pacijenti su zabrinuti: "Moje liječnice tri godine neće biti, pročitao sam na vratima ambulante" Joe Biden rutinska kontrola "Možda misle da izgledam premlado": Biden išao na sistematski

'Naravno da nije moguće dobit liječnika isti tren kad vi poželite na telefon zato što liječnici kad su u ambulanti rade s pacijentima', objasnio je za Dnevnik Nove TV liječnik obiteljske medicine Dragan Soldo. Zbog toga nestrpljivi potegnu i do Hitne.

Pazite kada uzimate svoj lijek! Evo zašto...

'Onda je jasno da taj jedan ogroman broj koji iznosi otprilike 70 posto svih pacijenata, a koji su nehitni, ovu brzinu i dostupnost za stvarno hitne pacijente smanjuju', kaže doktorica Ingrid Bošnjak Kilibarda, ravnateljica zagrebačke Hitne medicinske pomoći.

'Zdravstvena služba se koristi za ubode komaraca i manje ogrebotine, a s druge strane imate pacijente koji imaju krv u stolici mjesecima i onda vam se nakon godinu dana jave jer se on samoliječio', objašnjava Zoran Maravić, specijalist obiteljske medicine i inicijator izrade vodiča

Do kada ovakvo pravilo: Prvo doktoru po potvrdu, a onda po turiste

Popis za kućnu ljekarnu

Često je samoliječenje poželjno i dovoljno. Na pitanje što treba imati u kućnoj ljekarni odgovorila nam je mag. pharm. Jasmina Vugec Mihok iz Gradske ljekarne Zagreb: lijekove protiv temperature, sirup protiv kašlja za iskašljavanje, gaze, tablete protiv bolova, oralnu rehidracijsku sol, antiseptik za rane, flastere različitih veličina, toplomjer i repelent protiv ugriza komaraca.

'Cijena svega ovog zajedno je nekih 150 kuna', dodaje. A dobro je imati i kremu za sunčanje.

Ako ste u nedoumici po pitanju dijagnoze i terapije, sljedeća instanca je liječnik obiteljske medicine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene