Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istražili smo

Što je potrebno da parkovi noću ne postaju mjesta zločina?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Parkovi u središtima grada oaze su mira po danu, no noću se često pretvaraju u mjesta zločina.

Stravičan zločin koji se krajem kolovoza dogodio na Marjanu, kada je ubijena 31-godišnja Meksikanka Selena Margarit Graciano Macedo utjerao je strah u kosti te sigurno odgovorio mnoge od ležerne šetnje po brdu iznad Splita.

Pročitajte i ovo Odmetnuta regija Moldavije traži zaštitu Rusije APEL IZ MOLDAVIJE Širi se sukob? Separatisti iz Pridnjestrovlja zatražili zaštitu Rusije Ilustracija Ukrao bager, tražio zlato U gradskom parku napravio kolibu s kaminom i trakom za trčanje, građani uznemireni: "To je tempirana bomba"

Brojna kaznena djela koja su se dogodila u parku Ribnjak, u Zagrebu, itekako bacaju ljagu na taj, po danu, idilični kutak mira u središtu metropole. Javnost je najviše potresao slučaj ubojstva mladića 2008. godine. No, i nakon toga, dogodilo se nekoliko pokušaja ubojstava i desetak masovnih tučnjava.

>> Privedeni nemaju veze s ubojstvom Meksikanke: 'Ubojica nije iz Srbije'

Iz MUP-a kažu potvrđuju kako je sredinom 2008. godine uočeno pogoršanje sigurnosne situacije na otvorenim prostorima te kako su napravljene temeljite sigurnosne prosudbe po kojima se policijske službenike usmjerava na sporna mjesta, s ciljem sprečavanja delikvencije. Iz MUP-a poručuju kako svaka tri mjeseca provode istraživanja, te na najnesigurnija mjesta šalju redovitije ophodnje.

No, što to u praksi znači detaljnije je objasnio Tomislav Mandić, policijski službenik za prevenciju i taktiku metodologije rada policije iz Odjela za javni red. Otkrio je kakvo je stanje sigurnosti u dva najveća zagrebačka parka, u Maksimiru i u Ribnjaku. 'Maksimir nije problem, no Ribnjak već jest. Vrlo je bitna kod Maksimira činjenica da je glavna šetnjica osvijetljena, to je jako važno za prevenciju. Po Maksimiru nema nikakvih pojačanih kontrola, ni u dane vikenda, jer nije opasna zona', rekao je.

Bitno drugačija je situacija sa zagrebačkim parkom Ribnjakom. 'To nije velik park i radnim danima nema problema. No, u dane vikenda situacija je drugačija. Skuplja se puno mladih koji u parku ispijaju alkohol', rekao je Mandić.
Otkrio je i neke od metoda kojima policija pokušava stati na kraj kaznenih djelima. 'U dane vikenda po Ribnjaku patroliraju službenici u civilu, a pojačan je i nadzor klasičnih policijskih kontrola. Radimo selektivne kontrole sumnjivih osoba i ukoliko je potrebno, oduzimamo im sumnjive predmete', izjavio je policijski službenik i dodao kako se provode i racije.

Kaže da je problem i u tome što su u blizini Ribnjaka trgovine koje rade cijelu noć i po niskim cijenama prodaju alkohol. 'Upravo zato imamo postupanja i prema trgovinama, koje dobivaju velike kazne ukoliko maloljetnim osobama prodaju alkohol', kaže Mandić koji pretpostavlja da je Ribnjak znatno rizičnije područja od Maksimira zbog činjenice da je bliže centru i puno dostupniji.

Upozorava kako parkovi, iako se možda čine opasniji, nisu ništa rizičnije područje od mračnijih ulica samo malo izdvojenih iz središta grada. Magistar kriminalistike Željko Cvrtila slaže se da uz pomoć nekoliko koraka parkovi u središtima gradova mogu postati poprilično sigurno mjesto. Tvrdi da uz policiju, i gradska vlast može puno učiniti.

'Uz rasvjetu, i pročišćavanje parkova, odnosno održavanje drveća i grmlja, je od velike pomoći. Moguće je i angažirati zaštitare, to Zakon o privatnoj zaštiti dozvoljava, samo Grad mora planski objasniti što točno želi', tvrdi Cvrtila. Dodaje kako bi se u području nadzora s kamerama ipak trebali savjetovati sa stranim kolegama, jer se npr,. u Zagrebu, uopće ne zna tko pregledava sadržaj snimaka, i što je sve dozvoljeno snimati.

'Uz pravilan video nadzor, mogu se i postaviti ograde i regulirati ulazi u parkove, ali ipak, onda, parkovi prestaju biti parkovi i postaju poluzatvorene ustanove', zaključuje. Kaže kako i znatno manje mjere policije dovode do smanjenja kaznenih djela. 'Oni koji namjeravaju kršiti zakon, miču se s mjesta koja se učestalo kontroliraju', kaže Cvrtila.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene