Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na konferenciji o naslijeđu Haškog tribunala održanoj u Zagrebu govorilo se, između ostalog, i o bogatoj arhivskoj građi koja ostaje iza tribunala.


Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) svojim je radom poslao poruku da zločini neće ostati nekažnjeni, rekli su sudionici zagrebačke konferencije o naslijeđu suda.

>> Brammertz: Haški sud nije smio Karadžića osloboditi optužbe za genocid

Vezani članci Slika nije dostupna Kandić: Haag se pokušava riješiti slučaja Šešelj Slika nije dostupna ICTY očekuje da Srbija pruži jamstva za Šešelja

On je pomogao u postavljanju temelja drugih međunarodnih kaznenih sudova. Nakon okončanja njegova rada 2014. ostat će mnogo arhivske građe: podaci iz istraga, iskazi svjedoka, presude. Odlukom Vijeća sigurnosti UN-a arhivom će upravljati rezidualni mehanizam koji ostaje u Haagu.

'Nakon toga možda bude donesena nova odluka gdje će arhiv trajno biti smješten. Očito u obzir treba uzeti nekoliko važnih stvari. Jedna je najbolje mjesto za sigurno očuvanje arhiva, druga je njihova dostupnost. Drugim riječima, koje bi mjesto najbolje služilo povjesničarima, znanstvenicima, političarima, odvjetnicima, sociolozima i drugima', izjavio je potpredsjednik MKSJ-a Carmel Agius.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook