Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pitanje privremenog puštanja na slobodu

ICTY očekuje da Srbija pruži jamstva za Šešelja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijansko ministarstvo pravosuđa potvrdilo je u srijedu da je Haški sud od Srbije zatražio jamstvo za privremeno puštanje na slobodu haškog optuženika Vojislava Šešelja.

Zahtjev suda je, potvrdili su u ministarstvu agenciji FoNet, stigao u srijedu, ali se nitko od državnih dužnosnika nije očitovao o ovom dopisu iz ICTY, čija je glasnogovornica Magdalena Spalinska izjavila ranije da vlade Nizozemske i Srbije imaju tjedan dana od dobivanja zahtjeva da se izjasne o puštanju Šešelja na privremenu slobodu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U skladu s međunarodnim pravom Pusić o vraćanju Šešelja u Haag: Štetio je svima, a svakako odnosima u regiji Slika nije dostupna On ne želi poštivati niti jedan uvjet Kandić: Haag se pokušava riješiti slučaja Šešelj

Haški sud razmišlja o privremenom puštanju Šešelja na slobodu zbog mogućeg otezanja u procesu povezanog s imenovanjem novoga suca i vrmena potrebno da se on upozna sa slučajem. Spalinska je navela, da se od Srbije traži izjašnjenje može li osigurati da Šešelj bude u kućnom pritvoru, da ne dolazi u kontakt sa žrtvama i svjedocima, niti da na bilo kakav način utječe na njih.

ICTY: Pravomoćna presuda u slučaju 'Prlić i drugi' tek u lipnju 2017.

Traži se također i da vlada u Beogradu jamči sigurnost optuženog tijekom boravka na privremenoj slobodi, te da mu oduzme putovnicu i osigura policijsku pratnju u slučaju odlaska lječniku.

Haški suci, kako navode beogradski mediji, očekuju da s Beogradom budu u stalnoj vezi ukoliko Šešelja privremeno oslobode, te da ih se o situaciji na terenu izvješćuje svakih 14 dana ili odmah ukoliko Šešelj na bilo koji način prekrši uvjete privremenog puštanja na slobodu.

Od srbijanske vlade se još očekuje da odredi svoje predstavnika koji će Šešelja dopratiti iz Den Haaga i vratiti u pritvor kada tome bude vrijeme. Vojislav Šešelj, vođa Srpske radikalne stranke obavijestio je ranije Haški su da, ukoliko ga odluče privremeno pustiti na slobodu, ne prihvaća nikakva ograničenja, osim onog da neće napuštati teritorij Srbije.

Mediji u Srbiji spekuliraju da bi Šešelj mogao doputovati iz Den Haaga u subotu 28. lipnja, na veliki pravoslavni praznik Vidovdan. Šešelj je optužen za ratne zločine, ubojstva, progone na rasnoj, vjerskoj i poličkoj osnovi, te napad na civile na teritoriju Hrvatske i Bosne i hercegovine, a dragovoljno se predao ICTY-u u veljači 2003. u čijem je pritvoru sve do danas. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene