Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Opći dojam gostiju o Hrvatskoj je da je to lijepa zemlja, a Hrvati većinom ljubazni domaćini.


Iznimki ipak uvijek ima. Što turistički djelatnici znaju izgovoriti misleći da stranci ne razumiju hrvatski? Turisti su još uvijek po našim ulicama, no uskoro odlaze sa svojim dojmovima, što im se svidjelo, a što ne u Hrvatskoj. 'Sviđa mi se more, plaže, ljubazni ljudi, jer ovdje se doista osjećaš dobrodošao, a ne sviđa mi se što je ponekad prljavo, jer često je smeće po ulici', kažu turisti.

>> Sve više turista u Splitu, očekuje se odličan rujan

Vezani članci Koronavirus, Hrvatska Cijepljenje i sezona: Od nas su gore samo tri zemlje u Europi, no jedan naš grad se ističe kao pozitivan primjer Turisti na otoku Pagu, ilustracija Objavljeni podaci o dolascima turista, Brnjac: "Zadovoljni smo, ali situacija iz Zadra nam je svima upozorenje"

U splitskom turističkom informativnom centru čuje se nešto više kritika. 'U prvom redu to su usluge taksista koje smatraju da su precijenjene i nikad se ne zna koliko će na kraju morati platiti. Tu su I sitne primjedbe glede privatnog smještaja, na skučenost soba. Valjda privatni iznajmljivači zbiju krevete pa žele što više kreveta po metru kvadratnom', rekla je Elvira Bašić iz informativnog ureda TZ-a Split.

No, opuštene Britanke imaju malo zamjerki. 'Još nismo pronašli nešto što nam se ne sviđa. Sviđa nam se vrijeme, stvarno je lijepo i u svim restoranima i barovima u kojima smo bili, svi su bili jako dragi', kažu Britanke. Možda bi naši gosti imali lošije mišljenje da razumiju hrvatski, jer agenti, misteri šopinga koji su ovo ljeto istraživali po obali, čuli su svašta.

'Budući da su djelatnici mislili da su to stranci koji ne razumiju pa je tako bilo izjava poput: Ajde bogati dok se ti više odlučiš, ili je bilo recimo: Kad će više ti stranci otići, dosta mi ih je', rekla je Aleksandra Ivljev iz Heraklea. Najmanje ljubazniji ovoga su ljeta bili Dalmatinci, a glavne zamjerke svima bile bi da se nasmiješimo tek svakoj drugoj osobi, a petina djelatnika ne poznaje engleski jezik. Stoga za iduće ljeto, nabacimo barem još pokoji iskren osmijeh i češće pozdravljajmo.