Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkazano 27 letova

Stjuardese i piloti nastavljaju štrajk: Podršku im dali i kontrolori leta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stjuardese i piloti Croatia Airlinesa štrajkaju treći dan. Pregovori u tijeku zasad nisu rezultirali dogovorom, ni sindikati ni Uprava ne popuštaju. Zbog štrajka je danas otkazano 27 letova. U 13 sati stjuardese i piloti će održati konferenciju za medije ispred upravne zgrade Croatia Airlines.

U maratonskim razgovorima nema zajedničkog rješenja. Sindikat ne pristaje na manje plaće i otpremnine, neplaćene obroke, a nema dogovora ni oko odlazaka na godišnje odmore. Rok koji je Uprava Croatia Airlinesa dala štrajkašima za prihvaćanje ponude je - do ponoći.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gubitak do 800.000 eura dnevno Croatia Airlines o najavljenom štrajku: "Utjecat će na gotovo 7000 putnika samo u prvom danu" Slika nije dostupna Štrajk u Croatia Airlinesu Najava koja bi mogla izazvati kaos u srcu turističke sezone: "Bili smo primorani na ovaj korak"

U 13 sati bi trebala započeti konferencija za medije, koju će stjuardese i piloti održati ispred upravne zgrade Croatia Airlines u zagrebačkom naselju Buzin.

Posvađane strane nude različite odgovore o kojim je uštedama riječ. Zlatko Širac iz Uprave CA tvrdi 17.5 milijuna godišnje, dok Tomislav Gradišar, potpredsjednik Hrvatskog sindikata prometnih pilota tvrdi da se radi o oko 2,8 milijuna na godišnjoj razini.

>> 'Obični zaposlenici' Croatia Airlinesa: Ne želimo štrajk, želimo raditi!

Stjuardesama i pilotima podršku daju kontrolori leta koji se iz tehničkih razloga ne mogu priključiti štrajku (zbog vremena koje mora proći od trenutka najave štrajka) i kolege mehaničari.

Novi moment, bolje reći, adut Upravi mogla bi biti peticija koju su elektronički počeli potpisivati ostali zaposlenici Croatia Airlinesa, no koliko je njih točno - nisu naveli. Kao ni na kojim poslovima oni rade i kolike su njihove plaće. Predstavljaju se samo kao 'obični', ne žele štrajk, hvale to što su im plaće redovite i solidne za hrvatske prilike.

'Razumijemo', pišu u apelu, 'da se naši kolege bore za prava, ali ako to znači da za mjesec dana svi nećemo imati gdje raditi, onda to ne podržavamo i ne odobravamo! Oni će uzeti velike otpremnine za koje pregovaraju i zaposliti se u drugim zrakoplovnim kompanijama, a mi ćemo ostati na cesti. Ako je nekim kolegama koji rade u Croatia Airlinesu dovoljna plaća od 4.000 i 5.000 kuna, a u nekim slučajevima i manje, opravdano se pitamo, pišu protivnici štrajka, zašto kolegicama u SKOZU nije dovoljna prosječna plaća od 9.500 kuna?'

Danas bi se štrajku mogle odazvati i kolege iz Zračne luke Zagreb i Split, te kontrolori leta.

Otkazano 30-ak letova

Zbog štrajka otkazano je 27 letova, a detaljnje podatke možete dobiti na stranicama Croatie Airlinesa, kao i u Kontakt centru na besplatnom broju telefona 0800 77 77 te na brojevima 062 500 505 i +385 1 6676 555.

Svi putnici koji su rezervirali i kupili kartu za neki od otkazanih letova Croatia Airlinesa u vrijeme štrajka, moći će je zamijeniti za drugi let Croatia Airlinesa bez nadoplate. U slučaju da putnik zatraži povrat novca za kupljenu kartu, na raspolaganju su mu sljedeće mogućnosti: potpuni povrat novca za neiskorištene karte, djelomični povrat za djelomično iskorištene karte i potpuni povrat novca uvećan za 25 posto neto tarife. U tom se slučaju ne isplaćuje novac, već se izdaje vrijednosni dokument koji se može zamijeniti za kartu za neki od letova Croatia Airlinesa (MCO).
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene