Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stjepan Mesić reagirao je na odluku Ustavnog suda.


Bivši predsjednik Stjepan Mesić priopćenjem je reagirao na odluku Ustavnog suda o ukidanju njegovog ureda.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Vezani članci Stjepan Mesić (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Mesić o raspadu Jugoslavije: ''Taj rat je za svaku osudu i mogao se izbjeći. Moglo je sve proći bez ijednog mrtvog'' Stjepan Mesić ipak primio nagradu Počasnog građanina Sarajeva (Foto: Armin Durgut/PIXSELL) Mesić ipak primio priznanje počasnog građanina Sarajeva: ''Bilo je nesporazuma''

''Odluka Ustavnog suda kojom se oglušio na moj prigovor zbog retroaktivnog primjenjivanja zakona u vezi s mojim korištenjem Ureda bivšeg Predsjednika, nije nikakvo iznenađenje. Ona pokazuje – na žalost – koliko je Republika Hrvatska još uvijek udaljena od toga da bude pravna država. Shvatit će to kako građani Republike Hrvatske, tako i međunarodna zajednica.

Odluka je nedvojbeno pobjeda ne samo aktualne vlasti, odnosno vodeće stranke vladajuće koalicije, nego i svih onih koji uporno razgrađuju onu politiku što sam je, na dobrobit države i svih njezinih građana, ali imajući na umu i potrebu normalizacije i stabilizacije cijele regije, vodio puno jedno desetljeće. Pobjeda je to zagovornika i protagonista povijesnoga revizionizma, revitaliziranja fašizma i njegovih idejnih zasada, propovjednika mržnje i netolerancije, odnosno svih onih koji sve agresivnije trasiraju put koji Hrvatsku vodi u prošlost, i to u najtamnije razdoblje njezine prošlosti.

Mada mi je oduzimanjem prava na korištenje Ureda bivšeg Predsjednika u znatnoj mjeri otežana aktivnost na javnoj sceni, želim naglasiti kako i dalje ostajem na raspolaganju svima u Hrvatskoj koji se bore za istinsku demokratizaciju, a protiv sve prisutnije fašizacije. Bit ću, dakle, i dalje prisutan na hrvatskoj, ali i na međunarodnoj sceni u onoj mjeri u kojoj se to bude od mene očekivalo. A onima koji stoje iza odluke Ustavnog suda i prethodne odluke Vlade RH sa zadovoljstvom prepuštam zgradu u Grškovićevoj ulici.

Oni su o sebi time sve rekli. Nema potrebe da ja bilo što dodajem'', napisao je.